Zisk firmy Shell sa v štvrtom kvartáli viac ako zdvojnásobil

Firma za október až december vykázala čistý zisk 3,81 mld. USD, pričom v rovnakom období pred rokom bol v sume 1,54 mld. USD.

Britsko-holandská ropná a plynárenská spoločnosť Royal Dutch Shell v štvrtom kvartáli dosiahla viac ako zdvojnásobenie zisku, keďže ceny ropy výrazne posilnili a spoločnosť profitovala z predošlej redukcie nákladov. Firma vo štvrtok informovala, že jej čistý zisk za október až december vzrástol na 3,81 mld. USD z úrovne 1,54 mld. USD v rovnakom období predchádzajúceho roka. Tento výsledok je v súlade s prognózami analytikov.

Zisk spoločnosti bez zahrnutia jednorazových položiek a po vylúčení fluktuácie hodnoty zásob sa v štvrtom kvartáli minulého roka zvýšil o 140 percent na 4,3 mld. USD. Priemerná cena, ktorú Shell počas októbra až decembra dostal za svoju ropu, medziročne stúpla o 24 percent na 55,28 USD za barel. Shell rovnako ako iné ropné spoločnosti bol nútený redukovať náklady v roku 2016 po tom, ako cena ropy spadla pod hranicu 30 USD za barel.

Firma sa chystá za štvrtý kvartál vyplatiť dividendy v sume 0,47 USD na akciu, čiže v rovnakej výške ako záverečnom štvrťroku predošlého roka. Vedenie spoločnosti predpokladá, že dividendy za prvý kvartál tohto roka budú tiež 0,47 USD na akciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy