Hospodárstvo eurozóny by malo v tomto roku vzrásť o 2,3 %

Podľa prieskumu Európskej centrálnej banky medzi profesionálnymi prognostikmi by sa však v budúcom roku mal ekonomický rast eurozóny spomaliť na 1,9 % a v roku 2020 na 1,7 %.

Ekonomika eurozóny podľa prieskumu medzi profesionálnymi prognostikmi, ktorý uskutočnila Európska centrálna banka, by mala v tomto roku reálne posilniť o 2,3 percenta, ale v budúcom roku by sa jej hospodársky rast mal spomaliť na 1,9 percenta a v roku 2020 na 1,7 percenta. Prognostici sú tak optimistickejší pri predpovedi rastu v tomto a budúcom roku. V porovnaní s predošlým prieskumom totiž vylepšili predikciu rastu ekonomiky v tomto roku o 0,4 percentuálneho bodu a v roku 2019 o 0,2 percentuálneho bodu. ECB o tom informovala v správe, ktorú zverejnila v piatok na svojej internetovej stránke.

Medziročná inflácia v eurozóne by podľa prognostikov v tomto roku mala byť na úrovni 1,5 percenta, v budúcom roku by mala posilniť na 1,7 percenta a v roku 2020 na 1,8 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom tak očakávajú v tomto aj v budúcom roku o 0,1 percentuálneho bodu silnejšiu infláciu. Nezamestnanosť v eurozóne podľa prognostikov v tomto roku bude 7,9 percenta a v budúcom na úrovni 7,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy