Írska centrálna banka zlepšila odhad rastu ekonomiky Írska nad 4 %

Írska centrálna banka zlepšila odhad tohtoročného rastu domácej ekonomiky výrazne nad 4 % a dodala, že zamestnanosť by zanedlho mala prekonať maximum zaznamenané v roku 2007, teda pred nástupom krízy.
Banka uviedla, že vďaka zlepšeným vyhliadkam rastu ekonomík USA a eurozóny, ktoré majú na vývoj írskeho hospodárstva kľúčový vplyv, by ekonomika Írska mala tento rok dosiahnuť 4,4-% rast. V predchádzajúcej októbrovej prognóze uvádzala tohtoročný rast na úrovni 3,9 %. Spomínané ekonomiky sú významné pre írsky vývoz a ich očakávaný vyšší rast, čo naznačila najnovšia prognóza Medzinárodného menového fondu (MMF), by mal viesť k rastu dopytu po írskych výrobkoch.
Banka okrem toho zverejnila svoj prvý odhad vývoja írskej ekonomiky v roku 2019. Ako uviedla, v budúcom roku očakáva rast na úrovni 3,9 %.
Okrem lepších vyhliadok rastu kľúčových obchodných partnerov k zlepšenej prognóze írskej centrálnej banky prispel aj vývoj na domácom trhu. Miera zamestnanosti sa postupne zvyšuje, čo zlepšuje aj vývoj v oblasti spotrebiteľských výdavkov.
Írska centrálna banka očakáva, že v najbližších dvoch rokoch sa počet zamestnaných zvýši o ďalších 89.000. Ich počet by sa tak zvýšil na 2,3 milióna a prekonal predchádzajúce maximum z roku 2007.
V pravidelnej štvrťročnej správe však banka zároveň varuje pred určitými rizikami. Jedným z nich je pripravovaný odchod Británie z Európskej únie. Ten bude mať podľa centrálnej banky na írsku ekonomiku negatívny vplyv, pričom jeho rozsah bude závisieť od podmienok, za akých Británia EÚ opustí.
Okrem toho varovala aj pred neistotou v súvislosti s „medzinárodným daňovým prostredím“. Írska ekonomika je totiž vysoko závislá od investícií a príjmoch z daní svetových korporácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy