Tak teda slabší, či silnejší dolár?

, CNBC;BI Foto: TASR/AP

Americký minister financií Steven Mnuchin uviedol, že by privítal slabší americký dolár. Prezident Trump ho ale chce vidieť silnejší. Na slová Mnuchina klesla americká mena voči košu iných mien o 2 %.

Prezident Donald Trump vo štvrtok pre televíziu  CNBC povedal, že dolár bude v priebehu času posilňovať pod jeho vedením a že nedávne vyjadrenia ministra financií Stevena Mnuchina týkajúce sa dolára boli nesprávne interpretované.

"Dolár bude silnejší a silnejší, nakoniec chcem vidieť silný dolár," povedal Trump v rozhovore počas  Svetového ekonomického fóra v Davose. "Naša krajina sa stáva opäť ekonomicky silnou a silnou aj v iných smeroch."

Najnovšie vyhlásenia Trumpa ohľadom dolára sa líšia od jeho minulých komentárov. Vlani v apríli napríklad povedal, že sa obáva, že dolár je "príliš silný".

Na jednom z panelov Svetového ekonomického fóra v Davose v stredu Americký minister financií Steven Mnuchin uviedol, že by privítal slabší americký dolár a dodal, že by to prospelo obchodu v krajine. Vo štvrtok Mnuchin uviedol, že táto poznámka nie je "posunom v mojom postavení voči doláru, možno sa mierne líši od ostatných tajomníkov ministerstva financií, ktorí v poslednom čase hovorili práve o silnom doláre."

Trump povedal, že Mnuchinove komentáre "boli vyňaté z kontextu" a dodal, že "on čítal jeho presné vyhlásenie."

Mnuchinove pripomienky odštartovali 2-percentný pokles indexu dolára, ktorý sleduje výkonnosť americkej meny voči šiestim iným menám (euro, japonský jen, kanadský dolár, švédska koruna a švajčiarsky frank). Index sa obchodoval vo štvrtok za 88,75, čo je takmer najnižšia úroveň za tri roky. Obchodovanie v stredu bolo okolo 90.


 

V mene globálnej ekonomickej stability a čo sa týka prilákania investícií do USA, by správa odpoveď na akúkoľvek otázku ohľadom dolára mala byť automatická: "USA podporujú silný dolár." Zdá sa však, že Mnuchin, predtým pôsobiaci v Goldman Sachs, nie je niekto, kto bez rozmyslu dokáže vopred naučené frázy.

Podľa jeho slov dolár, ktorý klesal celé týždne, klesol v stredu na trojročné minimum a na trhoch sa to aj patrične prejavilo. Z Wall Street neboli počuť hlasy, že ich slabý dolár znepokojuje. Istý vrcholový správca peňazí vysvetli, že prepad bol kvôli "petrodolárovému rebalansovaniu" a označil to za poslednú vec, z ktorej by americká vláda mala alebo mohla mať obavy.

Mnuchin sa nakoniec snažil vlastné tvrdenie vyvrátiť, keď vysvetlil, že nie je znepokojený slabým dolárom v krátkodobom horizonte a že samozrejme dlhodobo uprednostňuje silný dolár a následne aj Trump musel urobiť vyhlásenie na podporu dolára, ale to už bolo príliš neskoro. Investori nemajú jasno v tom, či vláda Trumpa má politiku slabého dolára (čo je zlé pre každého, kto chce kúpiť aktíva v USA, ktoré by potom stratili na cene), alebo či nemá žiadnu politiku (čo je zlé pre každého, kto chce v noci pokojne spať).

Súvisiace články

Aktuálne správy