Soros v Davose: Trump vedie USA k jadrovej vojne, dlho prezidentovať nebude

, CNBC Foto: SITA/AP

Miliardár, investor a politický aktivista George Soros na Svetovom ekonomickom fóre v Švajčiarsku povedal, že prezident Donald Trump sa snaží vytvoriť z USA "mafiánsky štát", ale to sa mu nepodarí. Soros vidí Trumpovo prezidentovanie ako "dočasné", pravdepodobne "zmizne v roku 2020 alebo dokonca skôr".

Soros v Davose spustil ostrú kritiku krajiny pod vedením Trumpa. Šéf organizácie Soros Fund Management a Open Society Foundation vykresľuje krutý obraz súčasnej Ameriky pod vedením prezidenta Donalda Trumpa. "Hrozba jadrovej vojny je tak strašná, že sa ju snažíme ignorovať, ale je skutočná," povedal Soros počas svojho prejavu. "V skutočnosti sú Spojené štáty na ceste smerom k jadrovej vojne tým, že odmietajú prijať, že Severná Kórea sa stala jadrovou mocou. To vytvára silnú motiváciu pre Severnú Kóreu rozvíjať svoj jadrový potenciál čo najväčšou rýchlosťou, čo môže nabádať Spojené štáty k tomu, aby prednostne využili svoju jadrovú nadradenosť. Výsledkom by bolo začatie jadrovej vojny s cieľom zabrániť jadrovej vojne." Na odvrátenie jadrovej krízy Soros odporučil prístup "cukru a biča", v rámci ktorého by Severná Kórea bola odmenená za "pozastavenie ďalšieho vývoja jadrových zbraní".

Soros ďalej prirovnal Trumpa k Putinovi a vyhlásil, že aj Trump by rád vytvoril "mafiánsky štát", ktorý potláča individuálne práva. To ale nemôže , "preto, že Ústava a inštitúcie a prosperujúca spoločnosť to nedovolia."

Soros povedal, že využíva svoje nadácie a miliardy, ktoré má k dispozícii na "ochranu demokratických úspechov minulosti". Treba pripomenúť, že Soros aktívne podporoval  Hillary Clintonovú počas neúspešnej kampane proti Trumpovi v roku 2016. Podľa odhadov prišiel na trhu asi o miliardu dolárov po víťazstve Trumpa. Soros povedal, že bude mobilizovať svoje vlastné politické sily, aby sa pokúsil poraziť Trumpa. "Vládu Trumpa považujem za nebezpečenstvo pre svet," povedal. "Ale považujem to za čisto dočasný fenomén, ktorý zmizne v roku 2020 alebo ešte skôr."

Miliardár vyjadril znepokojenie aj nad budúcnosťou Európskej únie a povedal, že blok je "v revolučnom období", keď sa Rusko opäť pozviechalo a v EÚ prevláda zmätok.

Súvisiace články

Aktuálne správy