Podľa šéfa ECB hospodárstvo eurozóny stále potrebuje podporu

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi konštatoval, že "vysoký stupeň" podpory stimulačnými opatreniami je stále potrebný napriek tomu, že zotavovanie ekonomiky je čoraz silnejšie.

Ekonomika eurozóny stále potrebuje podporu, aby inflácia naďalej rástla smerom k zdravším úrovniam. Povedal to šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi po tom, ako banka vo štvrtok rozhodla, že ponecháva svoje stimulačné opatrenia a úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Draghi konštatoval, že „vysoký stupeň“ podpory stimulačnými opatreniami je stále potrebný napriek tomu, že zotavovanie ekonomiky je čoraz silnejšie.

ECB uviedla, že bude pokračovať v nákupoch dlhopisov za 30 mld. eur mesačne prinajmenšom do septembra, hoci „silné tempo expanzie ekonomiky“ sa v druhej polovici minulého roka zrýchlilo viac, ako sa očakávalo. Nákupmi banka pumpuje do hospodárstva novo vytvorené peniaze v snahe zvýšiť infláciu smerom k želanej úrovni 2 percentá. V súčasnosti je medziročná inflácia v eurozóne vo výške 1,4 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy