Volkswagen predal vlani v Číne rekordný počet áut

Nemecký Volkswagen (VW) predal vlani v Číne viac ako štyri milióny automobilov. Bol to jeho najlepší rok za celé obdobie, čo podniká v druhej najsilnejšej ekonomike sveta.
Vedenie koncernu predpokladá, že tento pôjdu ešte lepšie na odbyt terénne autá i elektromobily a minuloročný výsledok si zopakuje.
Po vlaňajšom predaji takmer 400.000 áut s elektrickým a hybridným pohonom chcela automobilka tento výsledok v roku 2018 zopakovať. „V roku 2025 by ich predaj mal v Číne dosiahnuť 1,5 milióna,“ povedal v utorok novinárom v Pekingu šéf VW-China Jochem Heizmann.
Trh s elektromobilmi rastie v Číne vďaka štátnej podpore rýchlejšie ako v Európe. Čínska vláda prijala sériu opatrení, aby sa odbyt áut s elektrickým pohonom výrazne zvýšil. V mestách ako Peking alebo Šanghaj, ktoré sa dusia v smogu, sa človek len veľmi ťažko dostane k štátnej poznávacej značke pre auto s benzínovým motorom.
Vláda vlani v septembri schválila pre automobilky nariadenie, v ktorom im určila, že od roku 2019 musí byť v ich ročnej produkcii najmenej 10 % vozidiel s hybridným alebo čisto elektrickým pohonom.
Záujem o terénne autá je v Číne taký veľký, že ich podiel na celkovom ročnom predaji čoskoro dosiahne polovicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy