Ako investovať, aby vám úspory v roku 2018 rástli

, Across Private Investments Foto: thinkstock

Peniaze Slovákov, ktoré vlani ,,ležali“ na bežných či termínovaných účtoch, prerábali. Takto sa mnohí pripravili o stovky až tisícky eur. V priemere zhodnotili Slováci v roku 2017 svoje vklady v bankách len o 0,33 % (pred zdanením výnosov), v roku 2016 to bolo 0,47. Reálne zhodnotenie vkladov sa vlani kvôli inflácii (na úrovni 1,3 %) dostalo až do mínusu (-1 %).

"Slováci dlhodobo potvrdzujú trend, že pri zhodnocovaní úspor sú príliš konzervatívni. Celkový objem vkladov obyvateľstva vlani vzrástol o viac než 0,9 mld. eur. Medziročne najviac vzrástli vklady obyvateľstva na bežných účtoch (+1,6 mld. eur), na úkor vkladov so splatnosťou 2 roky a viac (-0,9 mld. eur),“ zhodnotil situáciu Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments.

Pokračuje aj výrazné zadlžovanie Slovákov, vlani sa zvýšilo o 3,2 mld. eur. Čistá hodnota majetku Slovákov v bankách tak klesla v roku 2017 na 1,5 mld. eur, v kým roku 2016 predstavovala ešte 3,8 mld. eur.

Hodnota majetku v podielových fondoch sa v roku 2017 medziročne zvýšila o 1 mld. eur, polovicu tejto sumy si pripísali novovzniknuté fondy. Približne pätinu tejto sumy má „na svedomí“ zhodnotenie. Najviac sa darilo:
– akciovým investíciám (8,4 %),
– štruktúrovaným fondom (4,3 %),
– zmiešaným fondom (3,6 %),
– dlhopisové fondy zhodnotili o 1,2 %.

Ďurik odporúča, aby sa Slováci v prípade zhodnocovania svojich úspor zamerali na tzv. pasívne investovanie. "Aktuálne je práve pasívne indexové investovanie výhodnejšie v porovnaní s aktívne spravovanými podielovými fondmi, ktoré svojou výkonnosťou len veľmi zriedkavo prekonávajú indexové fondy,“ skonštatoval Ďurik. V roku 2018 Ďurik favorizuje európske akcie či akcie rozvíjajúcich sa trhov a menších spoločností.

Mnohí vlani podcenili aj silu kryptomien, ktorú netreba ani v tomto roku podceňovať. "Už ich nie je možné ignorovať, stávajú sa súčasťou väčšiny portfólií. Zarábali násobky počiatočnej investície,“ tvrdí Andrej Rajčány, Head of Portfolio Management Across Private Investments. Investovanie do bitcoinu a iných kryptomien je určené len pre skúsených investorov a  silné povahy. Vývoj na kryptomenovom trhu ťažko odhadnúť, bitcoin môže v tomto roku pokojne stáť 60-tisíc eur, no aj tisíc eur.

Tento rok bude investície ovplyvňovať pokračovanie oživenia globálnej ekonomiky či zlepšené podmienky na trhu práce. Platy budú rásť rovnako ako inflácia, očakáva sa aj zvýšenie volatility.

"Ľudia by si mali v prvom rade ,,upratať" vo svojich financiách a orientovať sa na investície s vyšším výnosovým potenciálom. Neinvestovať na základe minulej výkonnosti, ale radiť sa s objektívnym a nezávislým poradcom. Uprednostnil by som produkty s daňovými výhodami, ako sú napríklad indexové fondy či dlhopisy. Ak investovať do akcií, tak postupne," radí Rajčány. Pravdepodobnosť vyšších výnosov podľa neho bude tento rok práve v indexových fondoch.

Najzaujímavejšie investičné príležitosti v roku 2018

Inflačné dlhopisy a dlhopisy s variabilným kupónom
Akcie – prioritne európske akcie, rozvíjajúce sa trhy a menšie spol.
Nové akciové trhy (New Frontiers) – Argentína, Kuvajt, Vietnam a pod.
Kryptomeny a na nich naviazané sektory najmä energetika
Robotika a umelá inteligencia – predpokladáme pokračovanie v raste
FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet) – ďalších 6 – 10 %
Berkshire Hathaway – očakávaný nárast ďalších 10 % v roku 2018

Najzaujímavejšie vstupy na burzu v roku 2018

Aramco (SAE, ťažba ropy),
Zuora, (softwarová spoločnosť)
Acquia, (softwarová spoločnosť)
Apttus (softwarová spoločnosť)
Zscalar (IT bezpečnosť),
Lyft (operátor),
Pinterest (sociálna sieť),
Spotify (streamovanie)

Geopolitické udalosti roku 2018

4. marec – parlamentné voľby v Taliansku a riziko referenda o vystúpení krajiny z eurozóny
Brexit – vyjednávanie podmienok viazne, v hre je aj tvrdý brexit
Vznik novej nemeckej vlády na úkor spomalenia integračných procesov eurozóny
Populistická politika amerického prezidenta Donalda Trumpa
Nárast globálneho odporu proti establišmentu a nedôvera v tradičný politický systém
Vytrvalosť OPEC-u a vývoj cien ropy na svetových trhoch

 

Súvisiace články

Aktuálne správy