Rast priemyselnej produkcie v Španielsku sa v novembri spomalil

Priemyselná produkcia v Španielsku pokračovala v novembri v raste, tempo rastu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom spomalilo. Ukázali to vo štvrtok zverejnené údaje španielskeho štatistického úradu.
Produkcia v španielskom priemysle na upravenej báze vzrástla v novembri medziročne o 4,2 % po 4,4-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Napriek tomu bol výsledok podstatne lepší, než sa očakávalo. Analytici predpokladali, že tempo rastu sa spomalí až na 3,3 %.
Výrazne sa zvýšila produkcia kapitálových tovarov a medziproduktov. V prvom prípade rast dosiahol v novembri 6,1 %, v druhom 6,4 %. Produkcia v energetickom sektore sa zvýšila o 4,6 %, zatiaľ čo produkcia spotrebiteľských tovarov len o 0,5 %.
Na neupravenej báze sa však rast produkcie spomalil v omnoho výraznejšej miere. Zatiaľ čo v októbri dosiahol 7 %, v novembri predstavoval 4,7 %.
Medzimesačne sa priemyselná výroba v Španielsku zvýšila v novembri o 1 %. Zrýchlila tak tempo rastu, keď v októbri vzrástla o 0,6 %. To znamená medzimesačný rast štvrtý mesiac po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy