Priemyselná výroba eurozóny aj celej EÚ v novembri posilnila

Priemyselná produkcia eurozóny medzimesačne posilnila o 1 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšila o 0,9 %

Priemyselná produkcia eurozóny v novembri podľa sezónne upravených údajov medzimesačne posilnila o 1 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšila o 0,9 %. Priemyselný sektor tak zrýchlil rast, keďže v októbri sa produkcia eurozóny zvýšila o 0,4 % a celej EÚ o 0,5 %. Medziročne sa novembrová priemyselná výroba v eurozóne zväčšila o 3,2 % a v celej EÚ o 3,5 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačne v rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, priemyselná výroba v novembri najviac stúpla v Českej republike a Nemecku (zhodne o 3,6 %) a v Luxembursku (3,4 %). Najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v novembri oproti predchádzajúcemu mesiacu evidovali v Írsku (- 9,4 %), Chorvátsku (- 3,6 %) a v Maďarsku (- 2,1 %).

Medziročne novembrová priemyselná produkcia najvýraznejšie posilnila v Slovinsku (9,9 %), Rumunsku (9,3 %), Poľsku (10 %) a v Českej republike (8,5 %). Oslabenie priemyselnej výroby v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka v novembri evidovali v Írsku (- 10,1 %), Holandsku (- 4,7 %), Dánsku (- 2,7 %) a v Chrovátsku (- 1,6 %).

Novembrovými údajmi pre Slovenskú republiku Eurostat nedisponoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy