Rast cien importu do USA sa v decembri spomalil

Rast cien importu do USA sa v decembri spomalil viac ako ekonómovia predpovedali, keďže zdraženie palív zmiernil pokles cien ostatného dovozu. Oznámilo to v stredu americké ministerstvo práce.
Podľa najnovších údajov ministerstva sa ceny produktov a surovín dovážaných do USA v decembri zvýšili medzimesačne len o 0,1 % po novembrovom revidovanom náraste o 0,8 %. Analytici pritom počítali so spomalením tempa rastu cien importu na 0,5 % z pôvodných 0,7 % v novembri.
Zvýšenie dovozných cien bolo spôsobené najmä ďalším výrazným zdražením palív v decembri, a to o 1,8 % (po novembrovom náraste o 8,4 %). Ministerstvo práce v tejto súvislosti uviedlo, že zatiaľ čo ceny ropy stúpli v decembri o 2 %, ceny zemného plynu naopak klesli o 4,9 %.
Ceny ostatného dovozu bez palív sa zároveň v decembri znížili o 0,1 % po novembrovom zvýšení o 0,1 %.
Pod tento mierny pokles sa podpísali nižšie ceny potravín, krmív, nápojov, spotrebného tovaru a dodávok pre priemysel (bez surovín a palív).
Ministerstvo vo svojej správe tiež informovalo o nečakanom poklese exportných cien v decembri, o 0,1 % oproti novembru, keď stúpli medzimesačne o 0,5 %. Ekonómovia pritom počítali so zdražením decembrového exportu o 0,3 %.
Dôvodom mierneho poklesu vývozných cien bolo zlacnenie poľnohospodárskych produktov o 0,4 %, najmä zeleniny.
Ceny exportu bez poľnohospodárskych produktov pritom v decembri stagnovali po novembrovom zvýšení o 0,6 %.
V medziročnom porovnaní sa decembrové ceny importu zvýšili o 3 % a exportu o 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy