Export poľnohospodárskych produktov z Írska vlani prekročil 1 mld. eur mesačne

Priemerná hodnota vývozu poľnohospodárskych produktov z Írska minulý rok prvýkrát prekročila hranicu 1 miliardy eur mesačne. Export agrosektora v Írsku stúpa už osem rokov v rade a vlani ho navyše podporil veľmi strmý nárast vývozu mliečnych výrobkov, najmä masla.
Ak sa do tohto exportu započítajú aj produkty lesného hospodárstva, jeho celková hodnota sa v minulom roku zvýšila o 17 % na 13,5 miliardy eur.
Sektor mliečnych výrobkov dosiahol minulý rok najstrmší rast vývozu, medziročne o 19 % na vyše 4 miliardy eur. Mliečne výrobky sa tak podieľali jednou tretinou na exporte potravín a nápojov z Írska.
Aj producenti hovädzieho mäsa majú za sebou dobrý rok, ich export stúpol o 5 % na takmer 2,5 miliardy eur.
Veľmi výrazný rast zaznamenal aj celkový export hotových potravín, a to o 17 % na 2,2 miliardy eur, pričom hodnota vývozu nápojov sa zvýšila o 8 %.
Tieto čísla ukazujú, že odvetvie agropotravinárstva v Írsku sa naďalej diverzifikuje, pričom jeho export na medzinárodné trhy mimo Európskej únie a Spojeného kráľovstva prvýkrát prekročil 4 miliardy eur.
Napriek obavám o vplyv brexitu a slabšej libry na export agroproduktov z Írska do Británie najnovšie čísla ukazujú, že Spojené kráľovstvo zostáva najdôležitejším trhom pre vývoz potravín z Írska. No aj napriek tomu odborníci varujú pred rizikami, ktoré predstavujú kurzové výkyvy pre toto aj ďalšie odvetvia írskeho hospodárstva.
Výkyvy kurzu libry spojené s pomalším hospodárskym rastom, vysokou infláciou, najmä drahšími potravinami a prognózami nižších miezd, ešte zvýšia tlak na britský trh ako exportnú destináciu.
Írsko očakáva, že aj v roku 2018 sa vývoz agropotravinárskeho sektora zvýši.

Súvisiace články

Aktuálne správy