Medziročná inflácia v ČR sa v decembri spomalila

Medziročne sa decembrové spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 2,4 % po novembrovom raste o 2,6 %.

České spotrebiteľské ceny v decembri medzimesačne posilnili o 0,1 percenta, pričom ich nahor posunulo hlavne zdraženie potravín. Medziročná inflácia v krajine bola vo výške 2,4 percenta, čiže sa zmiernila v porovnaní s novembrovou úrovňou 2,6 percenta. Priemerná miera inflácie v ČR za celý rok 2017 však bola 2,5 percenta, čiže bola najvyššia za posledných päť rokov. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačne sa v Česku v decembri zvýšili ceny zeleniny o 7,6 percenta, ovocia o 6,9 percenta a pekárenských výrobkov a obilnín o 0,8 percenta. Automobily zdraželi o 0,5 percenta a ceny v reštauráciách a kaviarňach stúpli o 0,3 percenta. Zlacneli však odevy, a to o 1,2 percenta a obuv o 1,1 percenta. Celkovo sa ceny tovarov medzimesačne nezmenili a služby oproti novembru zdraželi o 0,1 percenta.

V medziročnom porovnaní sa v decembri v ČR spomalil rast cien pohonných látok, ktoré zdraželi o 1,5 percenta, pričom v novembri stúpli o 3,7 percenta. Najväčší vplyv na medziročný rast celkovej cenovej hladiny malo zdraženie potravín, keďže ceny vajec stúpli o 54,3 percenta a maslo zdraželo o 28,7 percenta. Medziročne však zlacneli odevy o 2,3 percenta. Celkovo ceny tovarov v decembri medziročne stúpli o 2,1 percenta a ceny služieb sa zvýšili o 2,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy