Svetová ekonomika má v roku 2018 posilniť o 3,1 %

Motorom rastu globálnej ekonomiky, ktorá sa vlani zväčšila o 3 %, budú investície, spracovateľský priemysel a obchodná výmena, tvrdí v aktuálnej prognóze Svetová banka.

Svetová ekonomika tento rok zrýchli rast, ktorého oporou budú posilnené investície, vyššia aktivita spracovateľského priemyslu a globálna obchodná výmena. Vyplýva to z prognózy, ktorú zverejnila v stredu Svetová banka (SB). Rast v aktuálnom roku inštitúcia odhaduje na úrovni 3,1 %, čo znamená oproti predchádzajúcemu odhadu z júna minulého roka zlepšenie o 0,3 percentuálneho bodu. Výkon globálnej ekonomiky by bol zároveň najlepší za posledných sedem rokov.

Zotavenie má mať široký základ, pričom zrýchlenie rastu SB prognózuje viac ako polovici národných ekonomík. V roku 2018 inštitúcia počíta s miernym spomalením na 3 %, čo zodpovedá vlaňajšej miere globálneho rastu.

Spojeným štátom americkým SB prognózuje v roku 2018 rast na úrovni 2,5 %, čo je v porovnaní s júnovým odhadom zlepšenie o 0,3 percentuálneho bodu. Očakáva sa pritom, že k zrýchleniu najväčšej svetovej ekonomiky prispeje reforma schválená minulý mesiac v americkom Kongrese, ktorá má znížiť daňové zaťaženie firiem a domácností celkovo o zhruba 1,5 bilióna USD.

Eurozónu čaká v roku 2018 rast na úrovni 2,1 %, japonská ekonomika má posilniť o 1,3 % a čínska o 6,4 %, uvádza sa ďalej v aktuálnej prognóze SB.

Súvisiace články

Aktuálne správy