Dôvera v ekonomiku eurozóny vzrástla na záver roka na 17-ročné maximum

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa na záver minulého roka zlepšila, pričom výsledok výrazne prekonal očakávania. Uviedla to v pondelok Európska komisia.
Indikátor ekonomického sentimentu (ESI) vzrástol v decembri na 116 bodov zo 114,6 bodu v novembri. Decembrový výsledok predstavuje najvyššiu hodnotu indexu od októbra 2000. Ekonómovia pritom počítali iba s miernym rastom indexu na 114,7 bodu.
Pod rast celkovej dôvery v ekonomiku eurozóny sa podpísali ako nálady v priemysle, tak aj medzi spotrebiteľmi. Index dôvery v priemysle sa zvýšil na 9,1 bodu z 8,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Očakával sa rast indexu na 8,4 bodu.
Podobne aj index spotrebiteľskej dôvery sa v decembri zvýšil, a to z nuly v novembri na 0,5 bodu. V tomto prípade je výsledok v súlade s odhadmi.
Aj samostatný index podnikateľskej klímy, ktorý zverejnila Európska komisia v ďalšej správe, zaznamenal na záver minulého roka rast. Zvýšil sa na 1,66 bodu z novembrovej úrovne 1,49 bodu. To znamená najvyššiu hodnotu od roku 1985. Očakávalo sa, že index vzrastie len na 1,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy