Maloobchod eurozóny aj celej EÚ sa v novembri zotavil

Novembrové maloobchodné tržby v eurozóne aj v rámci celej EÚ medzimesačne stúpli o 1,5 % po októbrovom poklese v eurozóne o 1,1 % a v rámci celej EÚ o 0,6 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu eurozóny aj v rámci celej Európskej únie v novembri medzimesačne posilnili zhodne o 1,5 percenta. V októbri pritom maloobchod eurozóny oslabil o 1,1 percenta a v rámci celej EÚ klesol o 0,6 percenta. Medziročne sa novembrové kalendárne upravené maloobchodné tržby v eurozóne zväčšili o 2,8 percenta a v rámci celej EÚ stúpli o 2,7 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v pondelok.

Tržby slovenského maloobchodu sa v novembri podľa sezónne upravených údajov medzimesačne zväčšili o 0,7 percenta po októbrovom raste o 0,6 percenta. Medziročne sa kalendárne upravené novembrové maloobchodné tržby na Slovensku podľa údajov Eurostatu zväčšili o 6,1 percenta.

V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa maloobchod v novembri medzimesačne najviac zväčšil v Portugalsku (3,9 %), Slovinsku (2,8 %), Nemecku (2,3 %) a v Chorvátsku (2,1 %). Medzimesačný pokles evidovali iba v Estónsku (- 0,2 %). Medziročne novembrové maloobchodné tržby najvýraznejšie stúpli v Rumunsku (10,9 %), Poľsku (7,6 %) a na Malte (7 %). Medziročne sa maloobchod zmenšil iba v Estónsku (- 1,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy