Pomalý pokrok na rokovaniach o brexite môže predĺžiť prechodné obdobie

Pomalý pokrok na rokovaniach o podmienkach odchodu Británie z Európskej únie (EÚ) zvyšuje pravdepodobnosť, že bude potrebné dlhšie prechodné obdobie po vystúpení Spojeného kráľovstva z bloku v marci 2019. Vyhlásil to dnes Guy Verhofstadt, zástupca Európskeho parlamentu na rokovaniach o brexite.
Británia tak bude musieť ďalej dodržiavať pravidlá EÚ aj v takých záležitostiach, ako je sloboda pohybu, počas prechodného obdobia, ktoré môže trvať tri roky.
Verhofstadt to povedal dnes v parlamentnom výbore, ktorý zasadal len pár ulíc od miesta, kde prebieha tretie kolo rokovaní o brexite – a zatiaľ bez nejakého posunu vpred.
Britská vláda v uplynulých týždňoch zverejnila sériu dokumentov v súvislosti s brexitom, ale ani jeden neobsahoval konkrétny návrh na finančné vyrovnanie, či vyriešenie ďalších sporných bodov. Namiesto toho sa v nich hovorí o „flexibilite a predstavivosti“. To frustruje zástupcov EÚ.
Je tak čoraz pravdepodobnejšie, že októbrový termín na dosiahnutie dohody o brexite sa nepodarí dodržať. Obe strany majú pritom v pláne už len dve ďalšie kolá pred summitom EÚ, ktorý má rozhodnúť, či sa na rokovaniach dosiahol dostatočný pokrok na to, aby Brusel pristúpil k vyjednávaniam o novej obchodnej dohode s Britániou.

Súvisiace články

Aktuálne správy