Ekonomická dôvera v eurozóne dosiahla v auguste najvyššiu úroveň za 10 rokov

Ekonomická dôvera v eurozóne dosiahla v auguste svoju najvyššiu úroveň za viac ako desať rokov. To signalizuje vyšší, ako pôvodne očakávaný hospodársky rast bloku. Uviedla to vo svojej najnovšej správe ratingová agentúra Moody’s.
Moody’s Investors Service predpovedá, že ekonomika eurozóny ako celku dosiahne v rokoch 2017 a 2018 o 0,3 percentuálneho bodu rýchlejší rast, ako pôvodne predpokladala.
Ratingová agentúra najnovšie odhaduje, že vďaka solídnej dynamike nemeckej ekonomiky sa výkon hospodárstva eurozóny tento rok zvýši o 2,1 % a v roku 2018 o 1,9 % po 1,7-% náraste v roku 2016.
Výsledky najnovšieho prieskumu Európskej komisie (EK) ukázali, že index ekonomickej dôvery v euroregióne vzrástol v auguste na 111,9 zo 111,3 bodu v júli. Dosiahol tak najvyššiu hodnotu od júla 2007, keď sa vyšplhal na 112,6 bodu.
Analytici pritom odhadovali, že augustová hodnota indexu stúpne len mierne na 111,3 z pôvodných 111,2 bodu v júli pri rýchlom odhade.
Vyššia, ako očakávaná augustová hodnota indexu ekonomického sentimentu v eurozóne naznačuje, že aj tempo rastu ekonomiky bude väčšie.
No hoci sa eurozóna teší zo zdravého hospodárskeho rastu, nízka inflácia naďalej znepokojuje Európsku centrálnu banku (ECB) pred nadchádzajúcim zasadnutím Menového výboru na budúci týždeň.
Moody’s očakáva, že ak si eurozóna udrží súčasnú dynamiku, ECB v nasledujúcom roku 2018 zmierni svoju podporu ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy