Na čele ÚVO by mal byť podľa OĽaNO odborník a nie skrytý kandidát koaličnej strany

Podľa poslankyne za OĽaNO Veroniky Remišovej chce koalícia za každú cenu obsadiť miesto šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby sama kontrolovala vlastný biznis.

Na čele Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) by mal byť najlepší kandidát a nie skrytý kandidát politickej strany. Tvrdí to hnutie OĽaNO. Podľa poslankyne hnutia Veroniky Remišovej je totiž zrejmé, že vláda nemá záujem vybrať najlepšieho kandidáta, ale skôr kandidáta vybratého jednou z koaličných strán.

„Je mimoriadne dôležité, aby na čele úradu stál nezávislý odborník, ktorý bude schopný odolávať tlaku politikov, ktorí sa žiaľ často snažia o zneužívanie kontrolných inštitúcií na vlastné ciele,“ tvrdí vo vyhlásení Remišová s tým, že kontrolné inštitúcie sú kľúčovým prvkom demokratického fungovania štátu a zabezpečujú riadny výkon moci.

Podľa zástupcu hnutia OĽaNO, ktorý sa zúčastnil verejného vypočutia, najpresvedčivejší výkon podali Matej Slička a Martin Hasay. „Miroslav Hlivák, o ktorom sa hovorí, že je kandidátom strany Most-Híd, svojou prezentáciou nepresvedčil,“ píše sa vo vyhlásení hnutia.

Práve Hliváka vláda v stredu schválila ako kandidáta na post šéfa ÚVO. Hlasovaním to ešte musí potvrdiť parlament.

Remišová pripomenula aj situáciu, keď v roku 2011 Iveta Radičová robila výberové konanie na post predsedu ÚVO. „Robert Fico spustil veľký krik a tvrdil, že post predsedu ÚVO by mal patriť Smeru – teda vtedajšej opozícii. Na tento post ponúkol nominanta Smeru bez akýchkoľvek skúseností s kontrolou verejného obstarávania. Rozdiel medzi nami a koalíciou Roberta Fica je v tom, že my nevyhlasujeme, že chceme nejaké posty pre opozíciu,“ uviedla.

Poslankyňa hnutia hovorí, že OĽaNO chce na čele úradu nepodplatiteľného človeka a odborníka, ktorý posilní túto inštitúciu a bude vykonávať nezávislú kontrolu verejných obstarávaní a vydávať správne rozhodnutia aj v politicky citlivých tendroch. „Na druhej strane by bolo minimálne správne a transparentné, aby kandidátov vyberala nezávislá komisia, v ktorej by mala opozícia svojho zástupcu, podobne ako aj odborná verejnosť. Koalícia chce za každú cenu obsadiť miesto šéfa ÚVO, aby sama kontrovala vlastný biznis,“ dodala Remišová.

Súvisiace články

Aktuálne správy