Rumunská vládna strana spochybňuje prijatie eura v roku 2022

Šéf rumunských sociálnych demokratov Liviu Dragnea vyhlásil, že pred akýmkoľvek rozhodnutím sa musí urobiť ďalšie hodnotenie.

Predseda rumunskej vládnej sociálnodemokratickej strany Liviu Dragnea spochybnil dohady o tom, že krajina plánuje prijať euro v roku 2022. Pred akýmkoľvek rozhodnutím sa podľa neho musí urobiť ďalšie hodnotenie. Šéf rumunských sociálnych demokratov v utorok konštatoval, že vláda nemá „serióznu analýzu“ nahradenia národnej meny lei eurom.

Dragnea sa takto vyjadril po tom, ako rumunský minister zahraničných vecí Teodor Melescanu povedal, že krajina by mohla používať spoločnú európsku menu od roku 2022. Predseda sociálnych demokratov vyhlásil, že pred akýmkoľvek rozhodnutím je potrebné vypracovať štúdiu za účasti centrálnej banky, vlády a parlamentu.

Rumunská ekonomika patrí v Európskej únii k najrýchlejšie rastúcim. Predpokladá sa, že v tomto roku posilní o 5 percent, čiže viac ako dvojnásobne v porovnaní s prognózovaným rastom eurozóny. Napriek takémuto rastu Rumunsko zostáva jednou z najchudobnejších členských krajín EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy