Nefab Packaging Slovakia v Leviciach zamestnal najviac ľudí za posledné obdobie

Spoločnosť Nefab Packaging Slovakia, ktorá má závod v levickom priemyselnom parku Géňa, prijala v tomto roku najviac ľudí za posledné obdobie svojho pôsobenia. Ako TASR informoval riaditeľ levického závodu Štefan Jurika, za posledných dva a pol mesiaca prijali 25 nových zamestnancov.
Spoločnosť v Leviciach zamestnáva 145 kmeňových pracovníkov, pričom ďalších 25 až 30 pracovníkov lokálneho subdodávateľa aktívne využíva v rámci spolupráce v oblasti drevených obalov, ktoré pracovníci produkujú. „Okrem toho spolupracujeme s ďalšími približne 30 externými zamestnancami, ktorých využívame podľa potrieb. Tento rok sme prijali 20 nových ľudí, keďže sme v poslednom období zaznamenali vyšší dopyt od našich odberateľov. Duálne vzdelávania nevyužívame a zatiaľ v tejto oblasti nemáme plány. Výroba funguje dlhodobo na dve zmeny. Keďže sa nezamestnanosť znižuje, pociťujeme aj znižovanie kvality uchádzačov, ktorí sú väčšinou dlhodobo nezamestnaní. Chýbajú im návyky a zručnosť,“ uviedol Jurika.
Závod sa zameriava najmä na výrobu preglejkových a drevených obalov s prihliadnutím na ekológiu v oblasti znižovania uhlíkovej stopy. Ich najväčšími odberateľmi sú spoločnosti v Nemecku, Českej republike, Maďarsku a Poľsku. „Levický závod bol prvý v miestnom priemyselnom parku a svoju činnosť začal v roku 2005. Aktuálne svoju činnosť vykonáva v priestoroch o rozlohe 6000 štvorcových metrov, z ktorých dve tretiny tvoria výrobnú halu a jednu tretinu sklady. Okrem toho máme v Trenčíne ďalšie skladové priestory pre potreby lokálnych partnerov. Hneď vedľa závodu máme zakúpené pozemky o tej istej rozlohe pre prípadné rozširovanie, ktoré je vo fáze projektovej štúdie. Konkrétne plány na rozširovanie však zatiaľ nie sú, aj keď dlhodobým plánom celej globálnej spoločnosti je rast,“ dodal riaditeľ levického závodu.
Ročná produkcia je na úrovni približne 300.000 kusov preglejkových obalov, pričom ako meradlo výstupu z výroby sa používajú štvorcové metre. „V rámci mesačnej produkcie sa tu vyrobí viac než 100.000 štvorcových metrov obalov, pričom sa tu za dané obdobie spracuje približne 700 až 800 kubíkov preglejky. Používame brezovú a eukalyptovú preglejku, ktoré dovážame zo zahraničia. Pomer spracovania preglejky je 70 % brezovej a 30 % eukalyptovej. Ročný obrat závodu sa pohybuje na úrovni 12 miliónov eur,“ poznamenal Jurika.
V roku 2015 spoločnosť investovala približne 250.000 eur do novej píly, pričom minulý rok významnejšie investície neprebehli a nie sú na pláne ani tento rok. „Sú otvorené a pripravované väčšie projekty v hodnote niekoľkých 100.000 eur pre roky 2018 a 2019 pre zefektívnenie výroby, pričom je tu šanca, že sa niektoré manuálne činnosti nahradia automatizovaným systémom,“ ukončil.
Závod každoročne podporuje Spojenú školu internátnu v Leviciach poskytnutím 2 % z dane a súčasne pre nich podľa potrieb školy vyrába vyučovacie pomôcky. Nefab je globálna spoločnosť s centrálou vo švédskom Jönköpingu, ktorá sa sústreďuje na výrobu kompletných obalových riešení.

Súvisiace články

Aktuálne správy