Francúzski poslanci splnomocnili vládu k reforme zákonníka práce

Francúzske Národné zhromaždenie vo štvrtok splnomocnilo vládu k tomu, aby vykonala reformu zákonníka práce, ktorá je jedným z kľúčových predvolebných prísľubov nového prezidenta Emmanuela Macrona.
Poslanci v pomere hlasov 270:50 súhlasili s tým, aby vláda mohla novelizovať zákonník práce prostredníctvom dekrétu, informovala agentúra DPA.
Príslušný zmocňovací zákon musí ešte schváliť Senát, ktorý – na rozdiel od dolnej komory parlamentu – nekontrolujú Macronova strana a jej spojenci. Očakáva sa však, že zákon napokon odsúhlasí aj horná komora, k čomu by mali dopomôcť senátori stredopravej opozície.
Prezident chce v rámci pripravovaných úprav zákonníka práce poskytnúť väčšiu flexibilitu zamestnávateľom a uľahčiť tak vytváranie nových pracovných miest.
Zmeny by chcel presadiť ešte do konca septembra, avšak stále prebiehajú rokovania s odborármi, ktorí s reformou pracovného trhu nesúhlasia a hrozia organizovaním štrajkov a protestov. Odbory sa obávajú, že novela zákonníka práce pripraví francúzskych zamestnancov o časť ich doterajších výhod.

Súvisiace články

Aktuálne správy