Veľkoobchodné ceny v USA v júni vzrástli len mierne

Veľkoobchodné ceny v Spojených štátoch v júni vzrástli, ale len mierne. To signalizuje, že spotrebiteľská inflácia, ktorá sa stále drží pod cieľovou 2-% hranicou centrálnej banky Fed, sa v blízkej budúcnosti citeľnejšie nezvýši.
Z najnovších údajov ministerstva práce vo Washingtone vyplýva, že index cien amerických výrobcov sa minulý mesiac zvýšil o 0,1 % po májovej stagnácii. Ekonómovia pritom očakávali, že bude stagnovať aj v júni.
Jadrový index výrobných cien, bez nestálych cien energií a potravín, v júni tiež vzrástol len o 0,1 %. Zaostal však za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že sa jeho rast spomalí na 0,2 % z 0,3 % v máji.
Štatistiky tiež ukázali, že veľkoobchodné ceny potravín v júni stúpli o 0,6 %. Dôvodom bolo najmä zdraženie mäsa a zemiakov.
Ale veľkoobchodné ceny energií v sledovanom období klesli o 0,5 %. Tento výsledok odzrkadľuje najmä nižšie náklady na zemný plyn a benzín.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu veľkoobchodných cien v USA v júni spomalilo na 2 % z májových 2,4 % a jadrová veľkoobchodná inflácia klesla na 2 % z 2,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy