Eurokomisia odobrila investičnú pomoc vlády SR pre spoločnosť Mondi SCP

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že podľa jej vyšetrovania investičná pomoc Slovenska vo výške 49 miliónov eur pre spoločnosť Mondi SCP, výrobcu papiera a buničiny, je v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) o štátnej pomoci.
Komisia dospela k záverom, že štátna podpora poskytnutá v marci 2016 (po predbežnom súhlase EK) prispeje k rozvoju regiónu, pričom neporuší pravidlá hospodárskej súťaže na jednotnom trhu EÚ.
Investičná pomoc poskytnutá Slovenskom podporuje plány Mondi SCP investovať 310 miliónov eur do existujúcej prevádzky v Ružomberku na výrobu vlnitej kartonáže. Tá sa používa na výrobu vlnitej lepenky, ktorá sa spracováva na lepenkové škatule. Podnik plánuje rozšíriť vo svojej prevádzke výrobnú kapacitu buničiny a inštalovať nový papierenský stroj.
Firemný projekt by mal vytvoriť 105 priamych pracovných miest. Komisia zobrala na vedomie, že Ružomberok sa nachádza v Žilinskom kraji na strednom Slovensku, v oblasti oprávnenej na regionálnu pomoc podľa Zmluvy o fungovaní Európskej únie.
Exekutíva EÚ posúdila toto opatrenie podľa Usmernení o regionálnej štátnej pomoci, ktorá umožňuje členským štátom podporovať hospodársky rozvoj a zamestnanosť v menej rozvinutých regiónoch EÚ a posilňovať regionálnu súdržnosť v rámci jednotného trhu.
Komisia dospela k záverom, že bez verejného financovania by sa projekt neuskutočnil v Ružomberku, ale na inom mieste mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a usúdila, že štátna pomoc bola obmedzená na minimum, lebo sotva kompenzovala finančnú nevýhodu podniku spôsobenú tým, že sa projekt realizoval v Ružomberku a nie v náhradnej lokalite.
V stanovisku EK pre médiá sa uvádza, že pozitívne účinky tohto projektu na regionálny rozvoj prevažujú nad akýmikoľvek narušeniami hospodárskej súťaže spôsobenej štátnou pomocou.

Súvisiace články

Aktuálne správy