Tržby v priemysle sa v máji vrátili k miernemu rastu

Medziročný rast tržieb v priemysle na Slovensku v máji dosiahol 2,1 %.

Tržby v priemysle sa v máji vrátili k rastu. Po aprílovom medziročnom poklese tržieb v priemysle na Slovensku o 2,6 % sa v máji opäť zvýšili o 2,1 %. V priemyselnej výrobe pritom tržby išli medziročne mierne nahor o 1,3 %. Rástli aj v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,6 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 1,2 %. Naopak, druhý mesiac v poradí klesali v ťažbe a dobývaní o 1,6 %. Medzimesačne v máji oproti aprílu stúpli tržby v priemysle o 1,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci priemyselnej výroby najvýraznejší medziročný nárast tržieb zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov o 3,1 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,9 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 9 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 5,5 %. Tržby klesli vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 17,7 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 27,3 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 0,3 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva stúpli medziročne tržby v stavebníctve o 2,3 %, v doprave a skladovaní o 6,7 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 8,1 % a vo vybraných trhových službách o 1,7 %. Medzimesačne sa v máji oproti aprílu zvýšili najmä tržby v doprave a skladovaní o 6,3 %. Stúpli však aj vo vybraných trhových službách o 0,4 % a v stavebníctve o 0,3 %. Klesli iba v informačných a komunikačných činnostiach o 1,6 %.

V priemere za prvých päť mesiacov tohto roka tržby v priemysle medziročne stúpli o 4,2 %. Tržby stavebných subjektov oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesli o 1 %, v doprave a skladovaní naopak vzrástli o 7 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 5,9 % a vo vybraných trhových službách o 8,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy