Produkcia francúzskeho aj španielskeho priemyslu v máji vzrástla

Francúzsky priemysel v máji ožil a jeho produkcia vzrástla viac, ako odhadovali ekonómovia. Aj španielsky priemysel prekonal očakávania analytikov. To je dobrá správa pre ekonomiku eurozóny. Signalizuje, že priemysel v sledovanom období podporil jej rast.
Podľa francúzskeho štatistického úradu Insee sa priemyselná produkcia v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v máji zvýšila o 1,9 % v porovnaní s aprílom, keď medzimesačne klesla o 0,6 %. Analytici pritom očakávali, že výkon priemyslu v máji stúpne o 0,6 %.
Podobne aj produkcia výrobného sektora v krajine v máji vzrástla o 2 % po poklese o 1,3 % v predchádzajúcom mesiaci. Aj tento výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s jej zvýšením o 0,6 %.
Pod rast výrobného sektora sa podpísala najmä nestála produkcia dopravných prostriedkov, ktorá stúpla až o 7,4 %, a tiež zvýšenie výroby strojov a zariadení o 2 %.
Na druhej strane stavebná produkcia vo Francúzsku v máji klesla o 1,3 %, čo kontrastuje s jej aprílovým zvýšením o 3,5 %.
Za tri mesiace do konca mája stúpol výkon francúzskeho priemyslu ako celku o 1,4 % a výrobného sektora o 1,9 %.
Aj zo Španielska prišli dnes dobré správy. Rast priemyselnej produkcie v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny sa totiž v máji zrýchlil viac, ako sa čakalo, uviedol štatistický úrad INE.
Konkrétne, produkcia španielskeho priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov v máji vzrástla medziročne o 3 %. To je lepší výsledok ako v apríli, keď sa zvýšila o 0,5 %. Analytici predpovedali Španielsku nárast priemyselnej výroby v máji o 2 %.
Bez úpravy o sezónne vplyvy stúpol výkon španielskeho priemyslu o 4,6 %. Prispel k tomu najmä rast produkcie výrobného sektora o 4 %, a to vďaka výrobe spotrebiteľských produktov a polotovarov, ktoré sa zvýšili zhodne o 4 %. Výroba kapitálových produktov stúpla 2,6 %, ale produkcia energií klesla o 0,2 %.
Aj v medzimesačnom porovnaní produkcia španielskeho priemyslu v máji vzrástla, prvýkrát za štyri mesiace, a to o 1,2 % po aprílovej stagnácii. Tempo jej rastu bolo najrýchlejšie od minulého novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy