Najväčšia bankovka Sýrie prvýkrát zobrazuje Assada

, BI Foto: SITA/AP

Sýrska centrálna banka vydala novú bankovku so zatiaľ najvyššou nominálnou hodnotou. Po prvý krát nesie portrét Bašára al-Assada.

Nová bankovka má hodnotu 2000 sýrskych libier a do obehu ju pustili v nedeľu v niekoľkých regiónoch, vrátane hlavného mesta Damasku. "Vzhľadom na opotrebovanosť bankoviek, ktoré sú v súčasnosti v obehu, centrálna banka uznala, že je vhodný čas na uvedenie novej 2000 -librovky," uviedol guvernér centrálnej banky Duraida Derghama, ktorého citovala sýrska štátna spravodajská agentúra SANA.

Na jednej strane bankovky je portrét Assada na jednej strane a na strane druhej je zobrazený interiér sýrskeho parlamentu.

Hodnota sýrskej libry sa v priebehu vojny v krajine znížila, od prepuknutia konfliktu v marci 2011 sa mena znehodnotila voči americkému doláru približne o 90 percent. Za 2000 libier dáte v súčasnosti približne 8 eur.

Najväčšou bankovkou v obehu bola doteraz tisícka, ktorá zobrazuje portrét bývalého prezidenta Sýrie, otca Bašara, Hafeza al-Assada.

Reakcie na bankovku sa líšia, kým na jednej strane nechýbajú prejavy podpory, na strane druhej sa objavuje obava, že by mohla zapríčiniť ďalšiu infláciu. Ale Dergham sa snaží verejnosť upokojiť. "Netreba zbytočne panikáriť," povedal novinárom, ktorí sa zišli v Damasku.

Súvisiace články

Aktuálne správy