V máji vyhlásili 376 verejných obstarávaní v očakávanom objeme 698 mil. eur

Počet začatých tendrov v máji medziročne vzrástol o 31,5 % a ich očakávaná hodnota o 186,8 %.  Ako vyplýva z informácií analytickej spoločnosti CEEC Research, za päť mesiacov tohto roka investori vyhlásili 2 356 verejných obstarávaní v predpokladanom objeme 2,879 mld. eur. Počet začatých tendrov klesol o 24,5 % a hodnota zákaziek stúpla o 44,8 %.

V máji bolo vyhlásených 376 verejných obstarávaní v celkovej predpokladanej hodnote 698 mil. eur. Počet začatých tendrov medziročne vzrástol o 31,5 % a ich očakávaný objem o 186,8 %. Najväčšie verejné obstarávanie v piatom mesiaci vyhlásilo hlavné mesto Bratislava na zabezpečenie verejného osvetlenia v objeme 143,7 mil. eur. Vyplýva to z informácií analytickej spoločnosti CEEC Research, s. r. o., na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu mája.

Za päť mesiacov tohto roka investori vyhlásili celkovo 2 356 verejných obstarávaní v predpokladanom objeme 2,879 mld. eur. Pokiaľ počet začatých tendrov oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesol o 24,5 %, očakávaná hodnota zákaziek stúpla o 44,8 %. Medziročné porovnanie najviac ovplyvnila zákazka Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) z januára na modernizáciu železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR za 305 mil. eur. Po modelovom odčítaní tejto zákazky by medziročný rast hodnoty zákaziek dosiahol 29,5 %.

„Aprílové a májové výsledky naznačujú, že objem medziročného nárastu verejných obstarávaní stúpol, ale je výrazne ovplyvnený zákazkou ŽSR a vodným dielom Gabčíkovo v sume cez 400 mil. eur,“ povedal riaditeľ spoločnosti Hochtief SK, s. r. o., Miroslav Beka. „Aj napriek tomu stále chýba dlhodobá koncepcia a vládou vytvorený záväzný plán výstavby, takže nemožno vylúčiť, že tento nárast opäť vystrieda obdobie, kedy stavebné firmy nebudú mať dostatok zákaziek a budú nútené znižovať svoje kapacity,“ dodal.

Od januára do mája bolo ukončených 701 verejných obstarávaní v celkovom zmluvnom objeme 1,429 mld. eur. Predstavuje to pokles počtu zadaných zákaziek medziročne o 68,3 % a ich objemu o 14,7 %. Ide o päťročné minimum počtu aj objemu ukončených verejných tendrov a zadaných zákaziek za sledované obdobie od roku 2012. Niektoré verejné obstarávania stále trvajú, preto treba očakávať aktualizáciu a spresnenie údajov v ďalších mesiacoch.

Partnermi prieskumu verejných obstarávání sú firmy Hochtief SK, s. r. o., Skanska SK, a. s., HSF System, a. s., Reming Consult, a. s., Doprastav, a. s. a Dopravoprojekt, a. s.

V minulom roku bolo vyhlásených 4 870 verejných obstarávaní v celkovom predpokladanom objeme 4,461 mld. eur. Počet začatých verejných tendrov klesol o 33,6 % a ich očakávaná hodnota o 41,7 %. Bol to najnižší počet začatých verejných obstarávaní aj odhadovaný objem investícií za sledované obdobie od roku 2012. Vlani bolo zároveň ukončených 3 888 verejných obstarávaní v celkovom objeme 4,503 mld. eur. Predstavovalo to pokles počtu zadaných zákaziek o 35,9 % a ich objemu o 7,7 %. Ide takisto o najnižší počet ukončených verejných tendrov a druhý najnižší ich objem za uplynulých päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy