Pandemické dlhopisy s vysokým výnosom: V prípade prepuknutia choroby, investori nedostanú vložené peniaze späť

, quartz Foto: SITA/AP

Keď v západnej Afrike v roku 2014 vypukla Ebola, trvalo niekoľko mesiacov, kým sa podľa Svetovej banky dostali veľké sumy peňazí, okolo 100 miliónov dolárov, krajinám, ktoré boli na ne odkázané. Zatiaľ prišli o život tisíce ľudí. V snahe rýchlejšie bojovať s ďalšou epidémiou, sa Svetová banka obrátila na globálne finančné trhy a vydala 425 miliónov dolárov na "pandemické dlhopisy" a súvisiace deriváty na úhradu núdzovej pomoci.

Získané peniaze z tohto finančného nástroja budú prevedené do chudobných krajín v prípade prepuknutia infekčných chorôb počas nasledujúcich piatich rokov. Dlhopisy sú navrhnuté tak, aby preniesli riziká zdravotnej krízy z krajín s nízkymi príjmami na globálne finančné trhy.

Pandemické dlhopisy fungujú takto: investori nakúpia dlhopisy a na oplátku sa im pravidelne vyplácajú kupóny. Ak dôjde k prepuknutiu choroby, investori nedostanú svoje pôvodné peniaze späť. Existujú dva druhy dlhu, ktoré majú byť splatné v júli 2020. Prvý dlhopis prinesie 225 miliónov dolárov a ponúka úrokovú sadzbu okolo 7 %. K výplate dlhopisu nedôjde, ak prepukne nový vírus SARS, či MERS. Druhý rizikový dlhopis získa 95 miliónov dolárov pri úrokovej miere vyššej ako 11 %. Tento  dlhopis si ponechá peniaze investorov, ak dôjde k prepuknutiu infekcie Filovirus, Coronavirus, horúčky Lassa , horúčka údolia Rift a / alebo Crimean Congo Hemorrhagic Fever. Svetová banka tiež vydala 105 miliónov USD swapových derivátov, ktoré fungujú podobným spôsobom.

Tieto dlhopisy sú podobné katastrofickým dlhopisom, čo je trh s 90 miliardami dolárov, ktorý poisťovne používajú na to, aby ošetrili riziká hurikánov, zemetrasení a iných prírodných katastrof pomocou finančných trhov.

Ponuka dlhopisov Svetovej banky bola na 200 % prečerpaná, pričom investori poľujú na vysoký výnos. Väčšina kupcov bola z Európy, ktorí vyhľadávajú aj investovanie do katastrofických dlhopisov, dôchodkových fondov a správcov aktív.

Napriek nedávnym inováciám, ako je genetický nástroj, ktorý mapuje šírenie vírusov v reálnom čase, svet nie je pripravený riešiť epidémiu v globálnom meradle. Svetová banka odhaduje, že ročné náklady na "zmiernenie ťažkej ​​až závažnej " pandémie predstavujú zhruba 570 miliárd dolárov alebo 0,7 % svetového HDP. V prípade, že by došlo k ďalšiemu vážnemu prepuknutiu, tieto nové dlhopisy majú znížiť náklady na boj proti infekčným chorobám, pokiaľ ide o ľudské životy aj finančné zdroje. Ebola zabila viac ako 11 000 ľudí a znížila HDP v Guinei, Libérii a Sierre Leone o 2,8 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy