Česká ekonomika vzrástla v 1. kvartáli medziročne o 3 %, viac, než sa čakalo

Česká ekonomika vzrástla v 1. kvartáli podľa spresneného odhadu Českého štatistického úradu (ČSÚ) medzikvartálne o 1,5 %. V medziročnom porovnaní rast dosiahol po revízii 3 %. Pôvodne ČSÚ očakával medziročné tempo rastu ekonomiky na úrovni 2,9 %.
„Rast českej ekonomiky tak evidentne prekonal priemernú expanziu krajín Európskej únie, ktorá v 1. štvrťroku dosiahla podľa aktuálnych údajov 2,1 %. Rovnakým medziročným tempom rástli v priemere štáty Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD),“ komentoval údaje pre Novinky hlavný ekonóm spoločnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Podľa neho k nadpriemernému výkonu českej ekonomiky najviac prispeli sektor služieb a spracovateľský priemysel. Ako dodal, za celý rok 2017 by mala česká ekonomika rásť 3-% tempom.
Podľa hlavného analytika Tginvest.cz Petra Vlasáka sú zverejnené údaje dôkazom sily a stability českej ekonomiky. „Zároveň sa zvýšil priemerný mesačný príjem zo zamestnania. Ešte tento rok by sme v tomto ukazovateli mohli prekonať 30-tisícovú hranicu,“ domnieva sa Vlasák.
„Veľmi pozitívna je aj rastúca spotreba domácností, ktorá spolu s exportom ťahá české hospodárstvo nahor. Aj keď sú však čísla veľmi dobré, v odhadoch budúceho vývoja musíme byť naďalej opatrní. Zatiaľ sa Česku darí, ale kedykoľvek môže prísť šok zo zahraničia a proti tomu zbrane nemáme,“ dodal Vlasák.

Súvisiace články

Aktuálne správy