Brusel chce diktovať dôchodky: Spoločné paneurópske produkty pomôžu vytvárať konkurenciu

, ČTK;TASR Foto: TASR/AP

Európska komisia chce prinútiť Európanov, aby si na starobu sporili viac a obmedziť vplyv demografických hrozieb. Navrhuje preto paneurópske osobné dôchodkové produkty. V krajinách východnej a strednej Európy trh s osobnými sporiacimi produktmi na dôchodok takmer neexituje.

V EÚ si na starobu individuálne sporí len štvrtina Európanov. V najbližších 50 rokoch sa má podľa odhadov zdvojnásobiť počet dôchodcov na pracujúce obyvateľstvo.

Paneurópske osobné dôchodkové produkty budú rovnaké v celej EÚ a budú ich môcť ponúkať poisťovacie spoločnosti, banky, zamestnanecké penzijné fondy, investičné firmy a správcovia aktív. Poskytovateľa bude schvaľovať Európsky orgán pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov (EIOPA). Sporitelia budú mať na výber z viacerých produktov, ktoré si budú medzi sebou viac konkurovať. Paneurópsky osobný dôchodkový produkt bude prenosný medzi členskými štátmi a jeho poskytovatelia ho budú môcť vo viacerých členských štátoch aj ponúkať. Sporitelia budú mať právo každých päť rokov poskytovateľa zmeniť, a to ako na domácom trhu, tak v zahraničí.

V celej EÚ si jej obyvatelia do osobných sporiacich produktov na dôchodok doposiaľ odložili asi 700 miliárd eur. Ale napríklad v Nemecku, Rakúsku, Slovinsku, Španielsku a Švédsku si sporí len 15 percent tých, ktorí by si to mohli dovoliť. Komisia dúfa, že aj vďaka jej návrhu sa objem nasporených prostriedkov do roku 2030 zvýši na 2,1 bilióna eur.
 
Na Slovensku chce vláda zvýšiť atraktívnosť doplnkového sporenia na dôchodok, tento záväzok zaradila aj  do svojho programového vyhlásenia. Ministerstvo práce vidí tretí pilier ako nevyhnutnú budúcnosť, aktuálne v ňom je ale iba asi 725-tisíc osôb, čo je približne tretina všetkých pracujúcich. Počas sporenia sa príspevky zhodnocujú v jednom, či viacerých fondoch vybranej DSS-ky, účastník si môže odrátať zo svojho daňového základu do 180 eur ročne. Po priznaní starobnej či predčasnej starobnej penzie, alebo po 10 rokoch výkonu rizikových prác, no najskôr 5 rokov pred dovŕšením penzijného veku dochádza k ukončeniu sporenia a k výplate. Sporiteľ sa k časti nasporených peňazí dostane  jednorazovo, alebo formou doplnkového starobného dôchodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy