Objednávky britského spracovateľského priemyslu posilnili

Z prieskumu Konfederácie britského priemyslu vyplýva, že celkové objednávky stúpli najvyššie od augusta 1988 a objednávky na export sa dostali na najvyššiu úroveň od júna 1995.

Celkové objednávky britského spracovateľského priemyslu aj objednávky na export v júni vzrástli na najvyššie úrovne za posledné desaťročia. Vyplýva to z prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI), ktorého výsledky zverejnila vo štvrtok na svojej internetovej stránke. V rámci 464 oslovených firiem 27 percent uviedlo, že ich objednávky sú vyššie ako bežne a podľa 12 percent firiem sú ich objednávky menšie ako zvyčajne. Výsledkom je podľa metodiky CBI bilancia +16 percent, čo je najvyššia úroveň za takmer tri desaťročia. Naposledy bola táto bilancia vyššia v auguste 1988, a to +17 percent.

Pokiaľ ide o zahraničné objednávky, 23 percent firiem z odvetvia britského spracovateľského priemyslu uviedlo, že ich objednávky sú vyššie ako zvyčajne a podľa 10 percent oslovených sú zahraničné objednávky nižšie. Výsledná bilancia je +13 percent, čo je najvyššia hodnota od júna 1995, kedy bola na úrovni +20 percent.

Objem výroby v uplynulých troch mesiacoch podľa 30 percent respondentov posilnil a 15 percent uviedlo, že produkcia bola menšia. Výsledná bilancia je +15 percent, čiže ide o pokles oproti májovej hodnote +28 percent. Firmy v odvetví britského spracovateľského priemyslu však očakávajú silný rast v nadchádzajúcom kvartáli. Posilnenie produkcie predpokladá 37 percent respondentov a pokles 9 percent. Výsledná bilancia je +27 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy