Konfederácia britského priemyslu zlepšila prognózu ekonomického rastu

V tomto roku podľa Konfederácie britského priemyslu ekonomika Británie posilní o 1,6 % a v budúcom o 1,4 %, jej predošlá predpoveď rátala s tohtoročným rastom o 1,3 % a budúcoročným o 1,1 %.

Ekonomický rast Veľkej Británie v najbližších dvoch rokoch by mal byť stabilný, ale utlmený. Uviedla to Konfederácia britského priemyslu (CBI) v najnovšej prognóze vývoja ekonomiky, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke. CBI predpokladá, že v tomto roku britský hrubý domáci produkt (HDP) posilní o 1,6 percenta a v budúcom roku o 1,4 percenta. Organizácia tak svoju predpoveď vylepšila, keďže jej predošlá predikcia rátala s tohtoročným rastom HDP o 1,3 % a s budúcoročným posilnením o 1,1 percenta.

CBI dodala, že pokračujúca politická neistota a vyjednávania o brexite budú naďalej ekonomiku brzdiť. Konfederácia britského priemyslu predpokladá, že výdavky britských domácnosti budú menej podporovať ekonomiku. Prognózuje, že tempo rastu výdavkov domácnosti sa spomalí z minuloročnej úrovne 2,8 percenta na 1,7 percenta v tomto roku a 0,7 percenta v roku 2018. Na reálne príjmy podľa CBI bude pravdepodobne naďalej negatívne vplývať rastúca inflácia. Priemerná britská inflácia podľa konfederácie bude v tomto aj budúcom roku na úrovni 2,7 percenta. Rast miezd vo Veľkej Británii sa podľa CBI zrýchli, ale napriek tomu bude v tomto roku slabší ako inflácia, a to na úrovni 2,4 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy