Informačná asymetria likviduje novinku, štátne dlhopisy viazané na výkon ekonomiky

, investičníweb Foto: thinkstock

Nová štúdia Medzinárodného menového fondu skúma výhody a riziká takzvaných stavovo závislých dlhopisov (state-Contingent debt instruments, SCDi) ako spôsob financovania štátnych dlhov.

Ide o dlhopisy, pri ktorých sú záväzky daného štátu voči veriteľom vyššie, keď sa dlžníckej krajine darí dobre, súdiac napríklad podľa rastu HDP, ako keď pre ňu nastanú horšie časy. Ide teda o posun od čistého dlhopisu smerom k akciám.

Z diskusie, ktorá prebehla vo Výkonnom výbore MMF, je zrejmé, že akokoľvek ide o nápad na prvý pohľad zaujímavý (SCDi by mali priaznivé dôsledky v oblasti zdieľania rizika medzi dlžníkmi a veriteľmi a tiež by zmiernili dôsledky ekonomického cyklu), praktické prevedenie naráža na rad zásadných problémov.

Hlavný argument proti týmto cenným papierom je z oblasti, ktorú ekonómovia súhrnne označujú ako "asymetrické informácie". Ide o to, že dlžník vie o svojej situácii a motivácii viac ako veriteľ. Preto hrozí, že dlhopisy budú vydávať hlavne krajiny, ktoré tušia príchod zlých časov (takzvaný nepriaznivý výber), a že už dlžiace krajiny budú mať slabšiu motiváciu zlepšovať svoju situáciu (takzvaný morálny hazard), alebo sa môžu snažiť tlačiť na domáce štatistické úrady, aby opisovali situáciu ako horšiu, než v skutočnosti je.

K tomu sa pripájajú aj technické problémy, napríklad to, ako reagovať na neskoršie revízie údajov o ekonomike daného štátu. Tieto revízie totiž dokážu z obdobia pôvodne problémového, urobiť priaznivé a naopak.

Súvisiace články

Aktuálne správy