Čínsky priemysel si v máji udržal stabilný rast

Aktivita čínskeho priemyselného sektora v máji posilňovala stabilným tempom. Index nákupných manažérov (PMI) čínskeho priemyslu bol v máji na úrovni 51,2 bodu, čiže sa oproti predošlému mesiacu nezmenil. Informoval o tom v stredu štatistický úrad krajiny. Hodnota indexu nad hranicou 50 bodov signalizuje, že odvetvie rastie. Máj tak bol už desiatym mesiacom rastu čínskeho priemyselného odvetvia.

Prieskum čínskeho štatistického úradu na vzorke 3 000 priemyselných firiem ukázal, že objednávky na export sa zväčšili, ale celkovo sa nové objednávky nezmenili. To naznačuje, že rastu indexu nákupných manažérov pomohlo oživenie globálneho dopytu. Z prieskumu ďalej vyplýva, že produkcia priemyselných firiem klesla, ale zamestnanosť sa zvýšila.

PMI čínskeho sektora služieb v máji stúpol na 54,5 bodu po tom, ako predchádzajúci mesiac klesol na šesťmesačné minimum 54 bodov. Rast čínskej ekonomiky sa vlani spomalil na úroveň 6,7 percenta. Bolo to najpomalšie tempo jej rastu za takmer tri desaťročia. Čínska vláda počíta v tomto roku s ekonomickým rastom na úrovni 6,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy