V ekonomike USA v marci pribudlo iba 98 tis. pracovných miest

Ekonómovia očakávali, že prijímanie nových zamestnancov v USA sa spomalí po silnej tvorbe nových miest počas januára a februára.

V americkej ekonomike v marci pribudlo iba 98 tis. nových pracovných miest, čo bolo najmenej za rok. Nezamestnanosť v krajine však klesla na takmer sedemročné minimum 4,5 percenta. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce. Ekonómovia očakávali, že prijímanie nových zamestnancov sa spomalí po tom, ako sa počas januára a februára v ekonomike USA mesačne tvorilo v priemere 237 tis. nových pracovných miest. 

V americkom stavebníctve v marci pribudlo 6 tis. zamestnancov, čo bolo najmenej za sedem mesiacov. V maloobchode, ktorému konkuruje pokračujúci presun k nákupom prostredníctvom internetu, minulý mesiac počet pracovníkov klesol, a to o 30 tisíc. Slabá bola tvorba pracovných miest aj vo vzdelávaní a v oblasti zdravotníckych služieb, v ktorých pribudlo najmenej nových miest za 15 mesiacov. Počet zamestnancov v segmente profesionálnych a podnikateľských služieb však stúpol o 56 tisíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy