Produkcia britského priemyslu vo februári medzimesačne klesla

Britský priemysel vo februári oproti januáru znížil svoj výkon viac, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom bol pokles produkcie vo výrobnom sektore, a tiež menší dopyt po elektrine a plyne pre nezvyčajne teplé počasie. Oznámil to dnes štatistický úrad ONS.
Konkrétne, produkcia britského priemyslu vo februári medzimesačne klesla o 0,7 %, po januárovom znížení o 0,3 %. Ekonómovia pritom očakávali, že priemysel vo februári ožije a zvýši svoj výkon o 0,2 %.
Britský výrobný sektor pritom vo februári znížil svoju produkciu o 0,1 %, čo je menej ako v januári, keď jeho výkon klesol o 1 %. Ale analytikov tento výsledok sklamal, počítali totiž s rastom produkcie vo výrobnom sektore vo februári o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní britský priemysel ako celok vo februári pokračoval v raste, ale jeho tempo sa zmiernilo na 2,8 % z 3,3 % v januári a výrazne zaostalo za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že sa naopak zrýchli na 3,7 %.
Výrobný sektor však v medziročnom porovnaní nabral rýchlosť, keďže jeho produkcia stúpla o 3,3 % po januárovom zvýšení o 2,6 %. Ale ani tak nesplnil očakávania analytikov, ktorí britskému výrobnému sektoru predpovedali vo februári expanziu o 3,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy