GM potvrdil, že očakáva v tomto roku zisk v pásme 6 – 6,50 USD na akciu

Americká automobilka General Motors (GM) očakáva aj napriek zložitejším podmienkam na trhu, že aj tento rok dosiahne dobré výsledky. Uviedol to dnes finančný riaditeľ GM Chuck Stevens, ktorý zároveň potvrdil, že koncern počíta tento rok so ziskom v rozmedzí 6 – 6,50 USD (5,62 – 6,09 eura) na akciu.
GM sa domnieva, že podmienky na trhu s novými autami budú tento rok náročnejšie, keďže úrokové sadzby začali rásť a ceny ojazdených áut naopak klesajú.
Ale koncern zároveň verí, že vďaka zlepšovaniu situácie v ekonomike a nižším cenám palív dosiahne aj tento rok solídne výsledky.
Stevens to povedal po neuspokojivých výsledkoch marcového predaja ľahkých nákladných vozidiel v USA. Tie vyvolali obavy, že po šiestich rokoch vytrvalého rastu by sa mohol odbyt áut v USA tento rok znížiť.
Analytici na základe marcových údajov predpovedali, že za celý rok 2017 sa v Spojených štátoch predá približne 16,6 milióna kusov ľahkých nákladných áut. GM však podľa Stevensa stále očakáva, že odbyt týchto vozidiel dosiahne 17,5 milióna kusov po tom, ako sa vlani v USA predalo rekordných 17,55 milióna ľahkých nákladných áut.
Najväčšia americká automobilka verí, že marcové výsledky boli skreslené miernou zimou. V dôsledku toho sa predaj ľahkých nákladných áut tento rok rozložil rovnomerne na celý 1. kvartál na rozdiel od iných rokov, keď bol v prvých mesiacoch slabší a v marci ožil.

Súvisiace články

Aktuálne správy