NKÚ sa viac sústredí na kontrolu väčších zákaziek a využívanie eurofondov

Najvyšší kontrolný úrad v uplynulých dvoch rokoch postúpil na Úrad pre verejné obstarávanie 37 podaní súvisiacich s možným porušením zákona o verejnom obstarávaní. Tretina podaní bola vyhodnotená ako opodstatnená.

BRATISLAVA 4. apríla (SITA – Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) sa viac zameria na kontrolu nadlimitných, teda väčších, zákaziek a využívanie peňazí z fondov Európskej únie. Zámerom je, aby sa takto predchádzalo korekciám či nezrovnalostiam. V uplynulých dvoch rokoch postúpil NKÚ na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) 37 podaní súvisiacich s možným porušením zákona o verejnom obstarávaní. 

Ako v utorok informoval NKÚ, tretina zo spomínaných podaní bola vyhodnotená ako opodstatnená. Týkala sa napríklad zákaziek na rekonštrukciu škôl, výstavbu multifunkčných ihrísk, diskriminácie niektorých súťažiacich pri verejnom obstarávaní, keď zákazky boli šité na mieru konkrétneho dodávateľa tovaru či služieb.

Predseda NKÚ Karol Mitrík a predsedníčka ÚVO Zita Táborská na stretnutí v utorok vyhodnotili spoluprácu oboch inštitúcií v rokoch 2015 a 2016. Mitrík povedal, že obe inštitúcie sú odsúdené na spoluprácu, a to aj preto, že sú národnými autoritami v oblasti kontroly. ÚVO sa primárne zameriava na kontrolu dodržiavania zákona o verejnom obstarávaní, na otázky spojené s prípravou, procesom alebo realizáciou verejného obstarávania. NKÚ navyše kontroluje nastavenie transparentných pravidiel súťaží, ako aj hospodárnosť či efektívnosť prínosu súťaží vo vzťahu k použitiu verejných európskych zdrojov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy