ING: Nepodceňujme riziko tvrdého Brexitu, zlé riešenie stiahne Európu do recesie

, ING Foto: SITA/AP

Británia je na ceste za najhoršou možnou dohodou, prijať tvrdý Brexit. Ale takéto zlé riešenie pre britskú ekonomiku by mohla znamenať recesiu pre celú Európu, myslia si analytici ING. Podľa nich by takýto scenár mohol dopadnúť veľmi zle. Kombinácia "toxickej politiky" a narušenia hospodárstva by mohla byť smrtiaca kombinácia pre všetky ekonomiky.

Británia by mala byť potrestaná za svoje rozhodnutie opustiť Európsku úniu. Predstavitelia EÚ opakovane, z ich pohľadu pochopiteľne, hovoria, že po Brexite musí byť dohoda s EÚ nevýhodnejšia pre Britov, než kým boli členmi EÚ. Ale zlé riešenie pre Britániu by mohlo viesť ku celokontinentálnej recesii, tvrdia analytici James Knightley, James Smith a Viraj Patel z investičnej banky ING.

Členské štáty EÚ prijali voľný, neobmedzený pohyb tovaru, kapitálu, služieb a osôb. Voľný pohyb osôb, bol pravdepodobne najväčším tŕňom v oku  voliča, ktorý v referende zahlasoval za odchod Británie z únie.

Jedným z hlavných Brexit vyjednávačov E,Ú Guy Verhofstadt, už niekoľkokrát povedal, že Británia si  nemôže vybrať len čerešničky na torte. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble povedal, že Británia by mala "zaplatiť" za opustenie Európskej únie a dodal, že "neexistuje žiadna ponuka à la carte. K dispozícii je iba celá ponuka alebo žiadna." Zoznam podobných vyjadrení by mohol pokračovať.

Premiérka Mayová vedie Britániu k "tvrdému  Brexitu", po opustení EÚ nebudú mať prístup k jednotnému trhu výmenou za plnú kontrolu nad imigráciou. Zmluva bude zahŕňať všetko od imigrácie po obchod. Tvrdý Brexit je ale odborníkmi považovaný za ekonomicky najhorší možný scenár pre túto krajinu.

Analytici ING vo svojej poznámke klientom poukázali na potenciálny dopad Brexitu nielen pre Veľkú j Britániu, ale aj zvyšok Európy.

"Aj keď obe strany začnú rokovať o Brexite s cieľom nájsť dohodu, ktorá bude minimalizovať hospodárske škody, mohlo by to dopadnúť veľmi zle. Politické pozadie znamená, že existujú značné problémy, a v prípade Spojeného kráľovstva, by táto neistota mohla vyústiť do nečinnosti. Čoraz viac firiem by sa mohlo rozhodnúť radšej sedieť so založenými rukami, ako investovať do svojho podnikania. Britské domácnosti by tiež zvolili opatrnejší postup, čo povedie k ostrejšiemu poklesu aktivity než sme očakávali. Ak sa libra dostane pod ďalší tlak kvôli Brexitu, inflácia by zostala vyššia po dlhší čas, čo by stlačilo kúpnu silu v ekonomike. Ešte horšie by to bolo po víťazstve antieuróspkych politických strán, perspektíva rozpadu EÚ break by sa mohla vrátiť. Zlá politika v kombinácii s hospodárskymi ťažkosťami a finančnou nákazou by pravdepodobne viedla k recesii v celej Európe."

Theresa Mayová  sa zasekla medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane potrebuje upokojiť Brexiterov, ktorí sú zúfalí z migrácie, ale zároveň ich potrebuje uistiť, že ekonomika Spojeného kráľovstva nevyjde nazmar. Ale Brexiteri chcú všetko. Väčšina voličov podporí britskú dohodu o voľnom obchode s EÚ, ale zároveň majú záujem o prísnejšie kontroly migrantov pochádzajúcich z bloku 28-ky.

Berenberg Bank minulý týždeň napísala, že "Európska únia sa dokáže ľahšie vyrovnať, že nebude mať obchodnú dohodu s Veľkou Britániou, než Veľká Británia, ktorej HDP je viac závislá na obchode medzi týmito dvoma ekonomikami."

ING poukazuje aj na predvolebnú situáciu v Taliansku. Považuje ju za obrovský problém, ktorý by sa mohol neskôr odraziť aj v rokovaniach o Brexite a tým mal vplyv na širšiu Európu. "Veľká neistota je Taliansko, ktoré čakajú v nasledujúcich dvanástich mesiacoch voľby. Panuje obava, že prvé a tretie miesto v predvolebných prieskumoch získali antieurópske strany. V prípade, že ďalšie talianska vláda rozhodne, že vypíše referendum o odchode z EÚ (čo by ale vyžadovalo zmenu ústavy), potom by EÚ mohla mať tendenciu presadzovať ešte tvrdšiu líniu pri rokovaniach o Brexite, aby odchádzajúci člen vyzeral neatraktívne v akte sebazáchovy EÚ. V najhoršom prípade, obavy z rozpadu EÚ a toxická politika v kombinácii s hospodárskymi ťažkosťami a finančnej nákazy, by znamenala katastrofu pre európske hospodárstvo. Nielen pre ekonomiku Veľkej Británie."

Takže to nevyzerá dobre ani pre Britániu, ani pre Európu, ak Briti smerujú tvrdohlavo k "tvrdému Brexitu." Keď rokovania povedú ku katastrofálnemu výsledku pre britskú ekonomiku, Európa bude túto bolesť znášať rovnako.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy