Januárový prebytok zahraničného obchodu Maďarska medziročne vzrástol

Krajina v zahraničnom obchode s tovarmi v januári dosiahla prebytok v sume 633 mil. eur, čo bol medziročný rast o 16 mil. eur.

Hodnota maďarského exportu tovarov, vyjadrená v eurách, v januári medziročne stúpla o 14 percent a hodnota dovozu krajiny sa zvýšila o 15,2 percenta. Krajina exportovala tovary za zhruba 7,7 mld. eur a doviezla tovary v hodnote približne 7,1 mld. eur.  Maďarsko v zahraničnom obchode s tovarmi dosiahlo prebytok 633 mil. eur, čo bol medziročný rast o 16 mil. eur. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke štatistický úrad krajiny.

Maďarský export na trhy členov Európskej únie v januári medziročne posilnil o 9,6 percenta a import z týchto krajín sa zväčšil o 8,7 percenta. Obchodný prebytok voči členom EÚ sa zvýšil o 113 mil. eur na 966 mil. eur. Maďarský vývoz na trhy mimo EÚ vzrástol o 15,9 percenta a dovoz z týchto trhov stúpol o 14,4 percenta. V obchode s týmito štátmi však Maďarsko vykázala schodok 333 mil. eur, čiže sa medziročne prehĺbil o 97 mil. eur.

Export strojov a dopravných prostriedkov z Maďarska v januári celkovo medziročne posilnil o 11,1 percenta a dovoz týchto tovarov sa zväčšil o 13,8 percenta. Vývoz maďarských potravín, nápojov a tabaku sa v januári oproti rovnakému mesiacu vlaňajška celkovo zväčšil o 8,4 percenta a dovoz týchto tovarov do krajiny stúpol o 2,4 percenta. Januárový dovoz palív a elektriny do Maďarska medziročne posilnil o 1,7 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy