Rast aktivity v britskom sektore služieb sa vo februári spomalil

Britská ekonomika vlani prekvapila expertov, keď si aj po júnovom referende o odchode krajiny z Európskej únie (EÚ) udržala výrazný rast. Ale viaceré ukazovatele už signalizujú, že brexit si začína vyberať svoju daň.
Zrýchlenie inflácie v dôsledku oslabenia libry brzdí spotrebiteľské výdavky, ktoré sú motorom ekonomiky. Pocítil to už sektor služieb, ako odhalil najnovší prieskum spoločností IHS Markit a CIPS (Chartered Institute of Procurement & Supply).
Konkrétne, index nákupných manažérov (PMI) z dominantného sektora služieb v Británii vo februári klesol na päťmesačné minimum 53,3 bodu z januárových 54,5 bodu.
Februárová hodnota indexu je najnižšia od septembra 2016, ale stále sa pohybuje pomerne vysoko nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.
Na druhej strane, februárové spomalenie rastu sektora služieb naznačuje, že aj ekonomika zrejme spomalí. Analytici na základe februárového výsledku PMI sektora služieb odhadujú, že medzikvartálne tempo rastu hospodárstva v prvých troch mesiacoch tohto roka klesne na 0,4 % z 0,7 % v predchádzajúcom 4. štvrťroku 2016.
Okrem toho, po zverejnení výsledkov februárového indexu PMI v sektore služieb, sa kurz libry oproti doláru prepadol na najnižšiu úroveň za sedem týždňov. Stúpa tak pravdepodobnosť, že centrálna banka (Bank of England) v blízkej budúcnosti zvýši úrokové sadzby, ktoré sú zatiaľ rekordne nízke.
V každom prípade februárový prieskum signalizuje, že hospodárstvo Británie, ktoré vlani patrilo medzi najrýchlejšie rastúce spomedzi vyspelých svetových ekonomík, už začína strácať tempo.

Súvisiace články

Aktuálne správy