Košická Burza príležitostí láka žiakov ZŠ na stredné odborné školy

Výhody a možnosti stredného odborného vzdelávania približuje žiakom základných škôl Burza príležitostí, ktorá sa dnes koná v košickej Kunsthalle. Prezentuje sa na nej 39 stredných odborných škôl z východného Slovenska, ako aj trojica zamestnávateľov so skúsenosťami s duálnym systémom vzdelávania.
„Žiaci základných škôl, hovoríme o ôsmakoch a deviatakoch, sa v tomto období rozhodujú, na aké stredné školy pôjdu, takže Burza príležitostí je šancou na prezentáciu stredných odborných škôl. Žiaci základných škôl ich tu majú možnosť vidieť akoby naživo, čo robia, aké majú výsledky, plus máme tu aj zamestnávateľov v rámci toho trojuholníka duálneho vzdelávania zamestnávateľ – škola – žiak,“ uviedol pre TASR riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Michal Bartók.
Na podujatí je predstavená aj špeciálna webová platforma a informačná brožúra k výhodám ponúkaným stredným odborným školám v rámci zákona o verejnom obstarávaní. Pre návštevníkov z radov žiakov základných a stredných škôl sú pripravené prezentácie cvičných firiem a zamestnávateľov, ktorí úspešne spolupracujú s konkrétnymi školami pri výučbe a v rámci odbornej praxe. Súčasťou sú aj dva tematické workshopy na témy Spoločenská zodpovednosť a duálne vzdelávanie a Škola ako úspešná personálna agentúra.
Podujatie je jedným z vyvrcholením štvorročného projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce, ktorý končí tento mesiac. Projekt financovaný prostredníctvom Švajčiarskeho finančného mechanizmu mal ambíciu po vzore Švajčiarska spropagovať a vylepšiť systém duálneho vzdelávania na Slovensku.
Na otvorení Burzy príležitostí sa zúčastnil aj švajčiarsky veľvyslanec v SR Alexander Wittwer, záštitu prevzal primátor Košíc Richard Raši. Podujatie sa koná do 17.00 h.

Súvisiace články

Aktuálne správy