Rast juhokórejskej ekonomiky sa minulý rok zrýchlil na 2,7 %

Juhokórejská ekonomika zaznamenala v minulom roku mierne zrýchlenie rastu. Uviedla to dnes juhokórejská centrálna banka, ktoré zverejnila predbežné údaje.
Podľa centrálnej banky vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Južnej Kórey v minulom roku o 2,7 %. To znamená mierne zlepšenie vývoja štvrtej najväčšej ekonomiky Ázie, keďže v roku 2015 dosiahol rast 2,6 %. Výsledok do veľkej miery podporil stavebný sektor, ktorý zaznamenal v minulom roku rast až o 11 %, a výrobný sektor, dodala centrálna banka.
V poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala ekonomika medziročný rast o 2,3 %. Výsledok tak prekonal odhady analytikov, ktorí počítali s rastom na úrovni 2,2 %. V porovnaní s medziročným rastom v predchádzajúcom kvartáli však rast ekonomiky zaznamenal na záver roka spomalenie. V 3. štvrťroku HDP Južnej Kórey vzrástol medziročne o 2,6 %.
V tomto roku by ekonomika mala dosiahnuť 2,6-% rast. Tento odhad zverejnila juhokórejská vláda v decembri, pričom nová prognóza predstavuje revíziu smerom nadol. Pôvodne vláda očakávala, že tohtoročný rast juhokórejskej ekonomiky dosiahne 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy