Obama na poslednú chvíľu poslal v tichosti peniaze Palestínčanom

, ČTK Foto: SITA/AP

Barack Obama počas posledných hodín svojho úradovania v tichosti uvoľnil takmer štvrť miliardy dolárov pre palestínsku samosprávu a štyri milióny dolárov na programy proti klimatickým zmenám.Agentúre AP to povedali nemenovaní úradníci z Kongresu, ktorého republikánski zástupcovia s uvoľnením peňazí nesúhlasili.

Správu potvrdil jeden zástupca ministerstva zahraničia, podľa ktorého exminister John Kerry o kroku informoval zákonodarcov krátko pred svojím odchodom vo štvrtok. Peniaze mali byť prevedené v piatok ráno len pár hodín pred inauguráciou Donalda Trumpa.

Konkrétne išlo o
221 miliónov dolárov palestínskej samospráve,
6 miliónov dolárov na rôznu zahraničnú agendu vrátane afganskej,
4 milióny dolárov na programy boja s klimatickými zmenami a
1,25 milióna dolárov  organizáciám OSN.

Okrem toho, že klimatické zmeny nie sú podľa nového prezidenta Trumpa problém, s ktorým by sa malo niečo robiť, boli to najmä peniaze pre Palestínčanov, ktoré nechceli republikánski zákonodarcovia ovládajúci Kongres uvoľniť. Pôvodne ich v rozpočte pre roky 2015 a 2016 odsúhlasili, ale v dôsledku palestínskych krokov v OSN zmenili svoj postoj.

Ich názor je však len poradný a nie je pre vládu právne záväzný. Vláda však väčšinou postoj Kongresu v takýchto prípadoch rešpektuje. Obama opakovane apeloval, aby boli peniaze uvoľnené.

Spojené štáty poskytli v uplynulých dvoch desaťročiach na podporu demokracie na palestínskych územiach a mierového procesu s Izraelčanmi viac ako 4,5 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy