Koruna bola v roku 2003 voči euru historicky najsilnejšia, na 40,750 SKK/EUR

Bratislava 26. decembra (TASR) – V roku 2003 dosiahla slovenská koruna voči euru historické maximum, keď sa začiatkom mája jej kurz ocitol na 40,750 SKK/EUR.

Z tejto úrovne ju priamymi intervenciami vyháňala Národná banka Slovenska (NBS). Na trhu centrálna banka priamo zasahovala proti korune i v júni, avšak v zanedbateľnom rozsahu. Najvyššie sa domáca mena v priebehu tohto roka kótovala okolo 42,9 SKK/EUR. Pod vývoj kurzu sa tento rok podpísali predovšetkým rozhodnutie francúzskej automobilky PSA Peugeot Citro‰n umiestniť svoj závod na Slovensku, februárový štrajk železničiarov, vojnový konflikt v Iraku, dianie na domácej politickej scéne a vývoj na okolitých trhoch. Okrem výsledkov zahranično-obchodnej bilancie SR a hrubého domáceho produktu (HDP) korunu nechávali makroekonomické čísla chladnou a len minimálne reagovala na úspešné referendum o vstupe Slovenska do Európskej únie (EÚ). V závere roka sa jej kurz stabilizoval pod úrovňou 41,2 SKK/EUR.

Vďaka otváraniu si špekulatívnych pozícií sa v úvode roka slovenská mena zhodnocovala z úrovne 41,420/480 SKK/EUR. V polovici januára oslávila takmer 40-halierovým posilnením na 41,300/350 SKK/EUR rozhodnutie francúzskej automobilky PSA Peugeot Citro‰n umiestniť svoj závod na Slovensku. Zníženie úrokov a intervencie Maďarskej národnej banky (MNB) proti silnému forintu v tom istom mesiaci však oslabili korunu v priebehu jedného dňa až takmer o 1,5 % na 42,3 SKK/EUR. V polovici marca klesol kurz na 41,7 SKK/EUR v reakcii na pozitívne údaje o HDP v SR. Zhodnocovanie zastavila pripravovaná vojna v Iraku, jej začiatok napokon vyhnal kurz na 42,090 SKK/EUR.

Štvrtý mesiac roka začala koruna veľkolepo, keď sa dostala na dovtedy historickú úroveň 41,010/060 SKK/EUR. Dopomohli jej vyhlásenia guvernéra NBS Mariána Juska, že vidí priestor na zhodnocovanie slovenskej meny. V polovici mesiaca sa korune podarilo svoj rekord spred dvoch týždňoch prekonať, keď sa dostala na 40,825 SKK/EUR. V máji sa kurz posunul až na 40,750 SKK/EUR, odkiaľ korunu priamymi zásahmi na devízovom trhu vyháňala centrálna banka, na čo minula spolu 250 miliónov EUR. V priebehu júna v dôsledku negatívnej nálady na okolitých trhoch oslabila slovenská mena až tesne pod 42-korunovú hranicu.

Na začiatku druhého polroka sa koruna znehodnotila cez túto úroveň, keď ju negatívne ovplyvnilo hlavne oslabovanie českej menovkyne voči euru. Oslaboval však celý okolitý región a kurz koruny sa zastavil až na 42,5 SKK/EUR. Následná stabilizácia na okolitých trhoch a tiež vetovanie zákona o interrupciách prezidentom SR Rudolfom Schusterom nakoniec pomohli slovenskej mene postupne zmazať svoje straty. Neutíchajúci záujem o koruny zo strany zahraničných hráčov jej v polovici septembra pomohol k hodnote 41,440/490 SKK/EUR. Následné pozitívne vyhlásenia guvernéra NBS domácu menu v nastúpenom trende posilňovania podporili. V polovici októbra sa dostala až k hranici 40,9 SKK/EUR, ktorú sa jej však nepodarilo prelomiť. Prudké oslabenie maďarského forintu ju z týchto pozícií vyhnalo na 41,150 SKK/EUR. Napätá situácia na slovenskej politickej scéne v novembri vytlačila kurz k 41,5 SKK/EUR, už v polovici jedenásteho mesiaca sa však podarilo korune opäť klesnúť k úrovni 40,9 SKK/EUR. V decembri domácej mene neprospieval odchod Ivana Šimka z SDKÚ a tiež zatváranie si pozícií nerezidentov pred blížiacim sa koncom roka. Naopak, pozitívne ju ovplyvnilo schválenie budúcoročného štátneho rozpočtu.

V závere roka sa koruna hýbala len v úzkom pásme, pričom do konca tohto roka díler Tatra banky Boris Somorovský už výraznejšie pohyby kurzu nepredpokladá. Slovenská mena by podľa neho mohla plávať v pásme 41,000 až 41,250 SKK/EUR.

Krížový kurz koruny voči doláru sa v priebehu sledovaného obdobia hýbal v intervale 33,1 až 39,8 SKK/USD a bol ovplyvňovaný vojnou v Iraku a vývojom na svetových devízových trhoch. Od začiatku roka sa koruna voči doláru priebežne posilňovala, pričom v jeho závere dosiahla najnižšiu úroveň od začiatku mája 1997, a to 33,1 SKK/USD.

Vzájomný pomer českej a slovenskej meny bol najnižšie až v závere tohto roka na 1,2610/75. Najvyššie bol na 1,370/371 SKK/CZK v apríli, a to vplyvom výrazného posilnenia českej menovkyne voči euru.

Súvisiace články

Aktuálne správy