Bežný účet platobnej bilancie SR skončil za 10 mesiacov s deficitom 0,9 mld. Sk

Bratislava 19. decembra (TASR) – Bežný účet platobnej bilancie SR skončil za 10 mesiacov tohto roka s deficitom 0,9 miliardy Sk pri medziročnom poklese o 66,5 miliardy Sk.

Podľa informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS) zaznamenala bilancia služieb pokles aktívneho salda, ktorý spôsobil hlavne vývoj dopravných služieb. V tých pokles príjmov sprevádzal rast výdavkov. Nižší rast príjmov od zahraničných turistov v posledných dvoch mesiacoch v porovnaní s minulým rokom spôsobil, že čisté príjmy z cestovného ruchu sa dostali zhruba na úroveň predchádzajúceho roka.

Zmena metodiky pre výpočet kompenzácie pracovníkov, nárast príjmov o 13 miliárd Sk, prispela k medziročnému zlepšeniu deficitu bilancie výnosov zo 16 miliárd Sk na 3,8 miliardy Sk. Zvýšenie deficitu výnosov z investícií o 0,8 miliardy Sk, napriek rastu príjmov z rezerv NBS, bolo ovplyvnené zvýšenými platbami úrokov z vládnych obligácií v slovenskej mene. Na druhej strane v tomto roku dochádza k postupnému poklesu tak inkás, ako aj platieb úrokov z finančných úverov, ktoré pozitívne ovplyvnili bilanciu výnosov vo výške 1,7 miliardy Sk.

Zahraničný obchod SR skončil za 10 mesiacov 2003 pasívnym saldom 10,8 miliardy Sk, čo bolo o 62,9 miliardy Sk menej ako v rovnakom období minulého roka. Medziročne vzrástol vývoz o 23,2 % a dovoz o 10,1 %. V októbri vytvoril zahraničný obchod SR deficit 0,6 miliardy Sk a oproti októbru 2002 bol jeho výsledok lepší o 12,6 miliardy Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy