Poslanci schválili kapitalizačný dôchodkový pilier

Bratislava 16. decembra (TASR) – Od roku 2005 by mali mať ľudia možnosť šetriť si polovicu odvodov na starobné poistenie už na vlastné dôchodky v súkromných dôchodkových fondoch.

Parlament totiž schválil zákon o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý je jadrom dôchodkovej reformy na Slovensku a upravuje takzvaný kapitalizačný dôchodkový pilier. Za prijatie právnej normy hlasovalo 76 zo 94 prítomných poslancov, proti bolo 16 a dvaja sa zdržali.

Prijatý zákon síce začne platiť už v roku 2004, rok však bude trvať príprava na jeho uplatňovanie. Zákon zavedie na Slovensku dvojpilierový dôchodkový systém, pričom jeho účastníci budú dôchodok dostávať tak zo Sociálnej poisťovne (SP), ako aj z prostriedkov naakumulovaných na individuálnom účte v dôchodkovej spoločnosti, ktorú si sami vyberú. Nový zmiešaný dôchodkový systém pritom sľubuje na penzii 53 až 58-% náhradu predchádzajúceho príjmu.

V súkromných dôchodkových fondoch, ktoré si budú navzájom konkurovať, by sa každý rok podľa odhadov mohlo hromadiť okolo 15 miliárd Sk. Výpadok, ktorý by tak mal vznikať v SP, by sa mal podľa dohody koalície každoročne zmestiť do 1 % HDP, pričom na preklenutie prvých rokov transformačného obdobia je zatiaľ z privatizácie vyčlenených 65 miliárd Sk. Zákonodarcovia však zároveň uznesením zaviazali predložiť návrh ústavného zákona, ktorý upraví výhradné použitie finančných prostriedkov z privatizácie na financovanie dôchodkovej reformy.

Do nového dôchodkového systému sa budú musieť povinne zapojiť dnešní študenti, ktorí začnú pracovať až po spustení reformy, ako aj samostatne zárobkovo činné osoby s príjmom vyšším ako 110 000 Sk. Všetci ostatní sa budú môcť v priebehu 18 mesiacov, teda do júla 2006 rozhodnúť, či chcú dôchodkovo sporiť alebo zostanú len v priebežnom systéme SP. Dôchodkovo sporiť však bude potrebné aspoň 10 rokov, v opačnom prípade sa našetrené peniaze prevedú vo forme zaplateného poistného do SP a občan bude v takej pozícii, ako keby nikdy dôchodkovo nesporil.

Tým, ktorí vstúpia do dôchodkového sporenia, sa polovica poistných odvodov na dôchodkové účely, teda 9 % ich hrubých miezd, odčlení na individuálny dôchodkový účet. Aj prostriedky na starobné sporenie bude síce centrálne vyberať SP na špeciálny účet v Národnej banke Slovenska, do piatich dní ich však bude musieť poslať príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Ak sa tak nestane, bude platiť penále. SP bude riešiť aj prípadné nedoplatky zamestnávateľov na starobné sporenie, ktoré uhradí zo svojho rezervného fondu solidarity a následne ich bude vymáhať od dlžníkov. Podľa rozhodnutia poslancov budú prostriedky na starobné sporenie okamžite majetkom občanov a nie súčasťou verejných financií, ako to predpokladal pôvodný vládny návrh. V prípade smrti sporiteľa tak majetok naakumulovaný na jeho individuálnom účte zdedia príbuzní na základe dedičského konania podľa Občianskeho zákonníka. Na základe nasporenej sumy na osobnom účte si ľudia budú môcť slobodne voliť aj vek odchodu do dôchodku, avšak za podmienky, že starobný dôchodok z prvého piliera bude minimálne 60 % aktuálnej sumy životného minima. Časť penzie z druhého piliera budú dostávať vo forme doživotnej anuity, ktorú si za svoje úspory kúpia u vybranej životnej poisťovne, prípadne môžu využiť aj programový výber.

Poslanci prijali aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa dôchodky pochádzajúce z kapitalizačného piliera nebudú zdaňovať takisto ako sa nezdaňujú penzie zo SP. Novelizovali tak už prijatý zákon o dani z príjmov.

Súvisiace články

Aktuálne správy