Boj s čiernou prácou či doplnkové dôchodkové sporenie prioritami MPSVR roku 2004

Bratislava 16.decembra (TASR) – Boj s čiernou prácou, presadenie zákona o treťom dobrovoľnom pilieri dôchodkového sporenia, informačné dobudovanie Sociálnej poisťovne či inštitucionálna príprava spustenia druhého kapitalizačného piliera dôchodkovej reformy budú hlavnými oblasťami, na ktoré sa v budúcom roku zameria Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Minister prace Ľudovít Kaník na dnešnej tlačovej besede v Bratislave tiež upozorňuje, že v budúcom roku bude kľúčovou úlohou aj presadenie tohtoročných legislatívnych zmien v sociálnom systéme krajiny priamo do praxe. „Úradníci musia byť pripravení plniť to, čo nové zákony prinášajú,“ upozornil Kaník. Podľa neho boli až tento rok do sociálneho systému presadené významné zmeny, ktoré do značnej miery odstránili problémy z minulosti. Doterajší systém totiž podľa neho ľudí nemotivoval k hľadaniu práce a stále viac sa zvyšovali aj nároky na čerpanie zdrojov zo štátneho rozpočtu.

Presadené zmeny v oblasti sociálnej pomoci a na trhu práce pritom podľa neho už teraz prinášajú konkrétne výsledky. Kaník upozorňuje, že v priebehu tohto roku evidovaná nezamestnanosť poklesla z 18 na 14 %, počet osôb v hmotnej núdzi poklesol o 13 % a rastom zamestnanosti o 2 % a rastom HDP o 4,2 % Slovensko dokonca drží prvenstvo medzi všetkými krajinami stredoeurópskeho regiónu. Osobitne minister zdôraznil aj prínosy zákona o starobnom dôchodkovom sporení, pretože jeho schválením sa osobný majetok občanom krajiny, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do druhého kapitalizačného piliera, zvýši o 9 %. Doteraz 9-% odvod z hrubej mzdy občanov totiž smeroval do štátnej Sociálnej poisťovne, ale teraz už pôjde na ich osobné účty v nových dôchodkových fondoch.

Pred začiatkom nového roku Kaník tiež prisľúbil, že jeho rezort už nebude siahať na výšky jednotlivých kompenzácii za zdravotné postihnutie, ale ďalej sa sprehľadní ich poskytovanie. Proti čiernej práci chce jeho rezort pôsobiť tak sankciami ako aj tým, že pracujúcich chce motivovať k odmietaniu jej využívania. Aj nový dôchodkový systém je už viac zameraný na zásluhovosť, kedy výška dôchodku viac závisí od počtu riadne odpracovaných rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy