Poistenie v nezamestnanosti a do garančného fondu už treba platiť SP

Bratislava 10. decembra (TASR) – Sociálna poisťovňa (SP), na ktorú od nového roka prejde z Národného úradu práce (NÚP) realizácia poistenia v nezamestnanosti i garančného poistenia, už bude vyberať príslušné poistné odvody za november a december, splatné v roku 2004. V prípade, že platitelia odvedú poistné príspevky splatné v januári tak ako doteraz na účet okresného úradu práce, budú im vrátené na ich účet. V spoločnej tlačovej správe na to upozorňujú obe inštitúcie.

Zamestnávatelia, ktorí nemajú určený deň na výplatu miezd a platov, sú povinní za november tohto roka odviesť príspevky na poistenie v nezamestnanosti a do garančného fondu v prvý deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po uplynutí výplatného obdobia určeného v predchádzajúcom mesiaci, teda 1. januára 2004. Príspevky pritom zamestnávatelia odvedú nie ako doteraz príslušnému okresnému úradu práce, ale na účet príslušnej pobočky SP. Rovnako, ako ďalej informovala Lýdia Výborná z tlačového oddelenia SP, majú zamestnávatelia postupovať aj pri odvode príspevkov na poistenie v nezamestnanosti a do garančného fondu za december 2003. Všetci zamestnávatelia, bez ohľadu na splatnosť príspevkov, odvedú príspevky v prospech účtu príslušnej pobočky SP.

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) aj za spolupracujúce osoby a dobrovoľní platitelia príspevku na poistenie v nezamestnanosti sú povinní odviesť príspevky za december takisto už na účet pobočky SP.

Čísla bežných účtov pobočiek SP, určených na príjem príspevkov na poistenie v nezamestnanosti a do garančného fondu za november a december, oznámi inštitúcia zamestnávateľom v najbližších dňoch prostredníctvom médií. Takisto ich bude informovať cez svoje pobočky, ktoré zamestnávateľom do konca roku zašlú aj informáciu o povinnostiach vyplývajúcich zo zákona o sociálnom poistení.

Spomínané čísla účtov sa otvárajú len na prechodné obdobie 1 mesiaca. Od 1. februára 2004 totiž budú platitelia poistné na všetky druhy poistenia, to znamená nemocenské, starobné, invalidné, úrazové, poistenie v nezamestnanosti, garančné poistenie a do rezervného fondu, odvádzať na účet pobočky, na ktorý v súčasnosti odvádzajú poistné na nemocenské poistenie a dôchodkové zabezpečenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy